* Fotoğraf: SES
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) bugün yaptığı basın açıklamasıyla, Türkiye’nin pandemi sürecini değerlendirdi.
SES Merkez Yönetim Kurulu imzalı açıklamada, “Durum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın söylediği gibi değil” dendi ve sekizinci haftada kontrol edilmiş bir salgının söz konusu olmadığı ifade edildi:
“Beşinci dönemde dahi 22 bin 924 yeni vaka sayısı bunun kanıtı olarak tüm çıplaklığı ile karşımızda duruyor. Türkiye toplam 150 bini geçen vaka sayısı ile dünya genelinde salgından en çok etkilenen dokuzuncu ülke konumunda.”
Tüm vaka sayısının 5 milyonu geçtiği ve ölüm sayısının 334 bini geçtiği pandemide ABD, 1 milyon 621 bin 43 vaka sayısı ve 96 bin 355 ölüm sayısı ile en çok etkilenen ülke oldu. Şu anda Kuzey ve Güney Amerika pandeminin merkez üssü konumunda.
“Rakamın gerçek olmadığının herkes farkında”
Açıklamada, Türkiye’deki duruma dair şu tespitler yer aldı:
“Her ne kadar 18 Mayıs itibarıyla toplam vaka sayısının 150 bini geçtiği söylense de bu rakamın gerçek olmadığı, PCR pozitifliği üzerinden belirlenen vaka sayısı olduğunun her bilim insanı ve sağlık emekçisi farkında.
“Yapılan modellemelerde 12 Mayıs itibarıyla vaka sayısının 2.1 milyonu geçtiği hesap ediliyordu. Tahminen 15 kat daha fazla olduğu gerçeği daha akla yatkın. Zaten ilk günden bu yana halk sağlığı uzmanları belirlenenden 10-15 kat daha fazla olduğu bilgisini paylaşıyordu.
“Test yapan merkez sayısının az olması, yine uzun bir süre sadece şikayeti olanlara test yapılması (temaslı bile olsa), daha yenice riskli gruplara test yapılmaya başlıyor olması vaka sayısındaki bu farklılığı açıklıyor.”
“En az iki yıl süreceği tahmin ediliyor”
Açıklamada, salgının geleceğine dair teorilere de yer verildi:
“Bilim insanları ve DSÖ/WHO sıklıkla pandemi ile uzun süre yaşayacağımız yönünde açıklamalar yapıyor. Salgının hayatımızda ne kadar süre devam edeceği konusunda farklı teoriler var, en az iki yıl devam edeceği hatta beş yıla kadar uzayabileceği yönünde açıklamalar yapılıyor. Yeni salgınlar ile bu sürecin devam etme olasılığı tartışmaları bilim dünyasında da sürüyor.
“Pandeminin gidişatı Türkiye için oldukça belirsiz. Sağlık Bakanlığı’nın önlem alma konusunda ciddiyetsizlikleri ve umursamazlığı önemli bir durum olarak karşımızda duruyor.
“İşçi sınıfı salgının tepe yaptığı dönemde çalıştırıldı. Toplu ulaşım, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan işyerleri, marketler ve sokaklarda bulunma zorunluluğu ile fiziksel mesafeye uyumun güçlüğü, uygun maske kullanımı ve el dezenfektanı olanaklarının olmaması enfekte olma olasılığını ve salgını büyütüp yayma potansiyeli de taşıyor.
“Hasta olduğunu bile bilmeyen yüzbinlerin, riskli gruplara da hastalığı yayma potansiyeli yüksek.” (AS)