SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, Türkiye'nin etkili bir toplumsal cinsiyet eşitliği politikası benimsemesi ve uygulaması için muhalefet partilerine Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulması yönündeki çağrısını yeniledi.
SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, muhalefet partilerinden neden bir Kadın ve Eşitlik Bakanlığı talep ettiğini ve bakanlığın nasıl bir yapı olacağına ilişkin ayrıntılı bir açıklama yaptı.
Nasıl bir Kadın ve Eşitlik Bakanlığı?
“Kadın ve Eşitlik Bakanlığı hükümetin kadın ve eşitlik politikasını biçimlendiren ana kurumsal birim olmalıdır. Bu çerçevede hem Ulusal Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planını yapmalı hem de bunun uygulanmasında koordinasyon ve takibi sağlamalıdır.”
“Kadın ve Eşitlik Bakanlığı'nın başkanlığında tüm bakanlıkların toplumsal cinsiyet eşitliğinden sorumlu birimlerinin/temsilcilerinin yer aldığı bir Bakanlıklar Arası Kadın Politikaları Komitesi kurulmalıdır. Böylelikle yürütme içinde etkili, işleyen ve işbirliği halinde bir yapı oluşturulabilir. ”
Kadın ve Eşitlik Bakanlığı yıllık Ulusal Kadın Politikaları İzleme Raporları ile uygulamaları takip etmeli ve verileri kamuoyuyla paylaşmalıdır.
Kadın Bakanlığı kadına yönelik şiddetle mücadele için Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile ayrıca bir Koordinasyon Komitesi de kurmalıdır. Bu çerçevede, şiddet karşıtı politikaların nasıl uygulandığının takibi ve raporlaması Kadın Bakanlığı tarafından yapılmalıdır. Kadın Bakanlığı düzenli aralıklarla kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanında öne çıkmış sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile danışma toplantıları yapmalıdır. Bakanlık politikalarının oluşumu, takibi ve iyileştirilmesinde sivil toplumun bilgi birikimi, desteği ve katılımı elzemdir.
Kadın Bakanlığı bünyesinde veri analizi, raporlamalar ve geleceğe dönük öneriler sunacak bir Kadın Politikaları Araştırma Birimi kurulmalıdır. Bu birim kadın politikalarını geliştirecek bilimsel araştırmaların desteklenmesi, yürütülmesi ve işbirlikleri süreçlerini de tasarlamalıdır.”
İmza kampanyası başlatıldı
Partilerin çok az kadını ‘seçilebilir' yerlerden aday göstermesinin bir kez daha hayal kırıklığı yarattığını ifade eden SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği kurucu başkanı Gülseren Onanç, şöyle dedi:
“Yasama organında eşit temsilin sağlanamaması büyük bir eksiklik. Yeni kurulacak yürütme organında Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmasını talep ediyoruz. Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kadın politikalarını güçlü bir siyasal hedefe dönüştürecek, diğer politikalara etkisini artıracak ve uygulamada takibini sağlayacaktır. Kadın ve Eşitlik Bakanlığı başta BM olmak üzere bu alanda kabul edilmiş ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler ile üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği'nin Cinsiyet Eşitliği Stratejisinin uygulaması açısından da gereklidir.”
SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulması için change.org'da bir imza kampanyası başlattı.
Kampanyaya katılmak isteyenler için link: https://chng.it/BCnS2CCM
(EMK)