Muğla’da polis kurşunuyla öldürülen 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Şerzan Kurt ile ilgili yeniden görülen davanın karar duruşması Eskişehir 1.Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı.
Kasten öldürmekten yargılanan polis Şahin’e bu suçtan önce müebbet hapis cezası veren mahkeme, uyguladığı tahrik indirimiyle cezayı 16 yıla indirdi.
Avukat Erkan Şenses bianet’e yaptığı açıklamada, “tahrik indirimi uygulanmasının olumsuz sonuçlara yol açabileceğini, polisin görevi gereği karşılaştığı bir durumla ilgili tahrik hakkının olmadığını, polisin görevi gereği ‘tahrik olamayacağını’ söyledi.
“Savcı mütalaasında, eylem sırasında araçların camının kırıldığını, polise taş atıldığını söyledi. Ancak polis Şahin’in Kurt’a ateş etmesi öncesinde Kurt’un polise karşı herhangi bir eylemde bulunduğuna dair dosyada bir kanıt yok.”
Polis Şahin savunmasında, hakkındaki suçlamaları reddederek olay yerinde başka ateş edenlerin de olduğunu, Kurt’u kendisinin vurmadığını ileri sürdü.
Karar tekrar Yargıtay’a gidecek. Eğer Yargıtay kararı onarsa, tutuklu kaldığı günler de sayılan polis Şahin yaklaşık sekiz yıl daha hapiste kalacak.
Avukat Şenses yine de bu kararın, öldürme suçuyla ilgili bir polise verilen en yüksek cezalardan biri olduğunu, bu anlamda olumlu sayılabileceğini ifade etti.
Polis Şahin kararla birlikte tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Ne olmuştu?
Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü ikinci sınıf öğrencisi, 21 yaşındaki Şerzan Kurt, 12 Mayıs 2010'da vuruldu, ağır yaralandı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 19 Mayıs'ta yaşamını yitirdi.
Kurt'un ölümü ile ilgili olarak Muğla Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi'nde görevli polis memuru Gültekin Şahin tutuklandı. Şahin hakkında Muğla Ağır Ceza Mahkemesi'nde "olası kasıtla nitelikli insan öldürme" suçundan dava açıldı. Dava "güvenlik gerekçesiyle" Eskişehir'e nakledildi.
Eskişehir 1.Ağır Ceza Mahkemesinde 2,5 yıl tutuklu yargılanan polis Şahin, 7 Eylül 2012’deki son duruşmada suçlu bulunarak sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, polis Şahin’i önce Kurt'u öldürmekten suçlu bularak müebbet hapis cezası verdi.
Daha sonra davanın tanığı Oktay Kebapçı'nın da olay yerinde olduğu ve silahını ateşlediği öne sürülerek, sanık Şahin'e "faile yardım etmekten" ceza indirimi uygulandı. “Polis olarak ben görevimi yaptım. Üstlerimden gelen talimat ile havaya ateş ettim” diye savunma yapan Şahin tahliye edildi.
Kurt ailesi davayla ilgili açıklamasında, polise nasıl ceza indirimi verildiğini şöyle anlattı: “İki buçuk yıl mahkeme sürdü. Tanıklar, kanıt ve kamera görüntüleri polisin Şerzan’ı kasten hedef alarak vurduğunu tespit etmesine rağmen mahkeme ‘olası kast’ maddesinden ceza vermiş gibi yaparak ve 2005 yılında uygulamadan kalkmış bir maddeyi de işleterek polisin serbest bırakılması sağladı. Serbest bırakılan polisin, Muğla Üniversitesine giderek tekrar olayların çıkmasına sebep olduğu basına yansıdı.”
Yargıtay "fiilin kasten işlendiği" ve "polis Şahin'in görevden atılması gerektiği" kararıyla yerel mahkemenin kararını bozdu ve davanın yeniden görülmesine karar verdi. İlk duruşma 4 Kasım'da görüldü, sanık polis duruşmaya katılmadı, tutuklanması talebi reddedildi. Bugün de karar duruşması yapıldı. (AS)