Eğitim Sen Batman Şubesi (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası) 12 Mayıs 2010’de polis kurşunuyla öldürülen Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencisi Şerzan Kurt anısına düzenlediği, “Şerzan Kurt Öykü Ödülleri” sonucunu açıkladı.
Bu sene 11'incisi verilecek olan ödülün kazananları şöyle;
Kürtçe öykü dalında
Rengîn Kardelen, Burhan Tek, Mûrad Dildar, Ferhadê Mihemed, Çorê Arda ve Omer Kurt’tan (Şerzan Kurt'un babası) oluşan seçici kurul ödüle; Serdar Kömürcü’nün “Şibake” adlı öyküsünü ödüle değer buldu.
Türkçe öykü dalında
Birgül Sevinçli, Gamza Güler, Suzan Bilgen Özgün, Menekşe Toprak, Şengül Can ve Nejla Kurt (Şerzan Kurt'un annesi) oluşan seçici kurul ödüle; “Pirinçler, Üzümler ve Ben” öyküsü ile Mehmet Ali Elçin’i ve “Çünkü Dünya” öyküsü ile İ. Usame Yördem’i ödüllendirdi.
Bu sene Kürt Dili ve Folkloru üzerine çalışmalar yapan “Wardoz Yayınevi” de emek ödülüne layık görüldü.
Şerzan Kurt hakkında
Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü ikinci sınıf öğrencisi, 21 yaşındaki Şerzan Kurt, 12 Mayıs 2010'da vuruldu, ağır yaralandı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 19 Mayıs'ta yaşamını yitirdi.
TIKLAYIN-Savcı: Şerzan Kurt'u Polis Öldürdü
Kurt'un ölümü ile ilgili olarak Muğla Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi'nde görevli polis memuru Gültekin Şahin tutuklandı. Şahin hakkında Muğla Ağır Ceza Mahkemesi'nde "olası kasıtla nitelikli öldürme" suçundan dava açıldı. Dava güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'e nakledildi.
Eskişehir 1.Ağır Ceza Mahkemesinde 2,5 yıl tutuklu yargılanan polis Şahin, 7 Eylül 2012'deki son duruşmada suçlu bulunarak sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı.
TIKLAYIN-Şerzan Kurt'u Vurmak Yasalmış!
Mahkeme, polis Şahin'i önce Kurt'u öldürmekten suçlu bularak müebbet hapis cezası verdi. Daha sonra davanın tanığı Oktay Kebapçı'nın da olay yerinde olduğu ve silahını ateşlediği öne sürülerek, sanık Şahin'e "faile yardım etmekten" ceza indirimi uygulandı. "Polis olarak ben görevimi yaptım. Üstlerimden gelen talimat ile havaya ateş ettim" diye savunma yapan Şahin tahliye edildi.
TIKLAYIN-Şerzan Kurt Davasında Bazı Satır Başları
Kurt ailesi davayla ilgili açıklamasında, polise nasıl ceza indirimi verildiğini şöyle anlattı: "İki buçuk yıl mahkeme sürdü. Tanıklar, kanıt ve kamera görüntüleri polisin Şerzan'ı kasten hedef alarak vurduğunu tespit etmesine rağmen mahkeme 'olası kast' maddesinden ceza vermiş gibi yaparak ve 2005 yılında uygulamadan kalkmış bir maddeyi de işleterek polisin serbest bırakılması sağladı. Serbest bırakılan polisin, Muğla Üniversitesine giderek tekrar olayların çıkmasına sebep olduğu basına yansıdı."
TIKLAYIN-Şerzan'ı Sandalye Bacağı Öldürmüş!
Yargıtay "fiilin kasten işlendiği" ve "polis Şahin'in görevden atılması gerektiği" kararıyla yerel mahkemenin kararını bozdu ve davanın yeniden görülmesine karar verdi.
Yeniden görülen davanın karar duruşması 20 Şubat 2015'te Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. Kasten öldürmekten yargılanan polis Şahin'e bu suçtan önce müebbet hapis cezası veren mahkeme, uyguladığı tahrik indirimiyle cezayı 16 yıla indirdi. Şahin tutuklandı.
TIKLAYIN-"Adaletin Nasıl İşlediğini İzlemenizi İstiyoruz"
Karar tekrar bozuldu, Yargıtay sanığın "karşı gruptan taş atıldığı" gerekçesiyle haksız tahrik indiriminden ve mahkemeye saygısından ötürü takdiri indirimden faydalanması gerektiğini söyledi. (RT)