Fotoğraf: AA/Arşiv
İstanbul'da okul servislerine getirilen yüzde 13 oranında zam sonrası çocuğu servis kullanan aileler tepkili.
Ücretlerin zaten çok yüksek olduğunu belirten aileler ayrıca bu zamla birlikte servislerle ilgili başka sorunları da gündeme getirdi. Bunların başında hostes ücreti, akaryakıt zammı ve servislerin güvenli olmayışı geliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) toplantısında gündeme gelen öğrenci servis ücretlerinin yeni fiyat tarifesine göre geçen yıl aylık 215 lira olan en kısa mesafe(0-1 kilometre), bu yıl için 243 lira oldu.
TIKLAYIN - İstanbul'da Okul Servis Ücretlerine Yüzde 13 Zam
Çocuğu servis kullanan aileler zamma tepkili.
Ayşe Tutar: Türkiye ekonomisi geçimi zorlaştırıyor
"Servis ücretleri zaten çok pahalı. Gelen yeni zamla birlikte biraz daha yükseldi fiyatlar. Ben 3 km uzaklık için 240 Lira ödüyorum. Zaten Türkiye ekonomisi geçimi zorlaştırıyor. Bir ailenin belki 3-4 çocuğu olabilir. Peki, onlar ne yapacak? Bir de hostes ücreti var. Hostes de gereksiz bence. Yani belki ilkokul öğrencisi için normal ama ortaokul ve lise öğrencileri için gereksiz. Bunun için her ay bizden 100 lira alınıyor, bu ücret de çok fazla. Servisi başka bir imkân olmadığı için kullanıyoruz, yani mecburuz. Kullanmaya devam edeceğiz."
Rıdvan Arslan: Serviste ölen öğrenciler var
"Her şeye zam geldi. İnşatta çalışıyorum, ben ne yapacağım peki? Çok kızgınım bu zam haberine. Ben yeni tarife ile en az 243 lira ödeyeceğim, 210 liraydı geçen sene. Servisi güvenli olduğu için tercih ediyorum. Gerçi artık serviste ölen öğrenci haberlerini duyuyoruz, böyle bir durum var bir de. Ne kadar güvenli, orası da meçhul. Yine de kullanmaya mecburum. Ancak zam haberine şaşırmadım."
TIKLAYIN - Serviste Unutulduğu İçin Ölen Alperen Sakin'in Hatırlattığı Sorun: Okul Servisleri
TIKLAYIN - Okul Servisleri Güvenli Olmak Zorunda, Yönetmelik Uygulansın
Dilek Gültekin: Servisi kullanmaktan vazgeçtim
"Servis ücretlerine zammı bekliyorduk. Yüzde 13 gibi bir zam, ciddi bir zam. Ben şahsen servisi kullanmaktan vazgeçtim. Zaten kısa mesafeler için fazla ücret alınıyor. Ülkenin durumu da ortada. Bazı ihtiyaçlarımızı kısıtlamak zorunda kalıyoruz. Servis de bunlardan birisi. Ben artık çocuğumu okula metro ile göndermeyi düşünüyorum. İstemiyorum ama buna mecburum."
Servis taşımacılığı yapan Zeynel Işık ise zammı fazla bulurken, Abdullah Diri ise zam kararının yerinde olduğunu çünkü akaryakıt fiyatlarının da yüksek olduğunu söylüyor.
Zeynel Işık: Kimse çocuğunu servise vermez
"Bu zam çok fazla. Her şeye zam geliyor, elektriğe, suya, servise. Bu gidişle hiç kimse çocuğunu servise vermez. Ekonominin durumu zaten iyi değil.
Servislerde hostes bulundurmak zorunlu. Hostese verilen maaş da mesafeye göre değişiyor. Hostes için ailelerden, her ay servis ücretine ek 'hostes ücreti' alınıyor."
Abdullah Diri: Akaryakıt fiyatlarına göre çok fazla değil
"Bence yerinde bir karar. Akaryakıt fiyatları ortada. Emekçiler olarak sabahtan akşama kadar direksiyon sallıyoruz. Bu zam çok fazla değil, akaryakıt fiyatına göre bakarsak daha fazla da olabilir." (BA/AÖ)