RSF: Hukuki sorunlara yol açar
Fransa Ulusal Meclisi, Sanayi Bakanı Nicole Fontainein sunduğu "Elektronik Ticarette Güvene İlişkin Yasa Tasarısını (LEN) 8 Ocak'ta kabul etmişti.
RSF, halen belirgin bir içtihada sahip değilken, İnternet hakkının özerk bir hak haline getirmenin ileride karmaşık hukuki sorunlara yol açacağına dikkat çekti.
Düzenlemenin birçok aksaklık içerdiğine dikkat çeken basın örgütü RSF, tasarıda site sağlayıcılarına sansürcü rolü verildiğine, Ağ'daki bilgilerin içeriğinin yasal yönünü değerlendirmede özel şirketleri birer yargıç konumuna soktuğuna dikkat çekti.
"Özel yazışma kavramı kaldırılıyor"
Metinde elektronik posta tanımında "özel yazışma" kavramının ortadan kaldırıldığının altını çizen RSF, durumun elektronik posta yoluyla haberleşmede mahremiyete darbe indirebileceğine işaret etti.
Senatörlerden tasarıda, site sağlayıcılarına sansür yetkisi veren düzenlemenin geri çekilmesini isteyen RSF, elektronik haberleşme tanımına özel haberleşme kavramının yeniden kazandırılmasını talep etti.
Yasa tasarısının birçok karışıklık ve tutarsızlık taşıdığını belirten RSF, durumun anlaşılmasının İnternet profesyonelleri için bile kolay olmadığına işaret etti.
Ménard: İnternet böyle gelişmez
RSF Genel Sektreteri Robert Ménard, düzenlemelerin ifade özgürlüğüne darbe indiren yönünün altını çizdi. Ménard, "Ağ'da düzenleme yapılmasını biz de istiyoruz ancak özgürlüğü yok eden bu yasa ile İnternetin geliştirilemeyeceğine inanıyoruz" dedi.
LEN Yasası'nın 2. maddesi, İnternet servis sağlayıcıları, hizmet verdikleri sitelerin içeriğinden sorumlu tutuyor. Yasal sorumluluk, servis sağlayan yetkilinin "yasaya aykırı niteliğinden açık şekilde haberdar olur olmaz" içeriğinin akışını durdurmak için "hızla harekete geçmediği" durumlarda başlayacak.
RSF, "Teknik hizmet alan, bir içeriğin suç unsuru içerip içermediğini nasıl değerlendirecek?" diye sorarken, "Fransa'da sadece yargıçlar bu işi yapmaya yatkınlar" diye kanıt verdi.
Servis sağlayıcı sansürleyecek
Tasarıda İnternet kullanıcıları, yasaya aykırı buldukları içeriklerin siteden kaldırılması için talepte bulabilecekler. Böylece, yasaya tepki gösteren servis sağlayıcıları, yasaya aykırı buldukları içerikleri sansürlemek durumunda kalacaklar. Aksi taktirde, şirketlerin yasal sorumluları 1 yıl hapis ve 75 bin Euro para cezası istemiyle yargılanabilecekler.
Yasayı savunanlar ise, servis sağlayıcılarının korunduğunu, içerik yönündeki şikayetlerin kötüye kullanılmasının da 1 yıl hapis ve 15 bin Euro da para cezasıyla cezalandırıldığını belirtiyorlar.
Bdurum, hukuk sorunlarında karar vermeye yatkın olmayan özel şirketlere adalet dağıtma görevi verildiği gerçeğini ortadan kaldırmıyor.
Bloche: Pandoranın kutusu açıldı
Özellikle istenmeyen elektronik posta mesajları (Spam) ile mücadele edilmesi gerektiğini savunan RSF, yasada özel yazışma kavramının ortadan kaldırılmasına tepki gösteriyor. Örgüte göre, Ollier Yasa değişiklik önerisi, haberleşmenin mahremiyetine darbe indirecek.
Sosyalist Milletvekili Patrick Bloche "Bir Pandora kutusu açıldı. Ama İnternet saldırılarıyla mücadelede başarılı olunacağından emin değilim" dedi.
Fransa'da İnternet hakkı, 30 Eylül 1986 tarihli İletişim Özgürlüğü Yasası ve 29 Temmuz 1982 tarihli Görsel işitsel Yasası ile düzenlenmişti.
Tasarıda yer alan yeni bir düzenleme ile bu hak, özerk bir hak haline getiriliyor. Bu değişikliğin de Fransa'da hukukçuların ilgisi ve tepkisini uyandıracağa benziyor.
"Karmaşık hukuki sorunlara yol açar"
Tasarının raportörü Jean Dionis du Séjour, söz konusu olanın, "serpiştirilmiş milyonlarca üreticinin oluşturduğu bir dünya ile görüntü ve ses profesyonellerinden oluşan son derece kapitalist bir çevre arasındaki farkı ortaya koymak" olduğunu belirtti.
Bu girişimi genelde memnuniyetle karşılayan RSF, halen belirgin bir içtihada sahip değilken, İnternete özerk bir hak olarak görmenin ileride karmaşık hukuki sorunlara yol açacağına işaret etti.
Senato yasayı görüşecek
İnternetin Görsel İşitsel Yüksek Kurulu'nun denetiminden kurtulmasını olumlu karşılayan RSF, İnternet site sorumlularının herkes gibi ortak yasalar ışığında yargılanacaklarını, bu durumun zaman zaman önyargılara yol açabileceğine dikkat çekti.
Meclisin kabul ettiği yasa tasarısının Senato'da görüşülmesi bekleniyor. Burada da kabul gördüğü durumunda, tasarı Anayasa Mahkemesi'nde de görüşülmesi gerekecek. (EÖ/BB)