Anayasa hukukçusu, yazar Server Tanilli, köşe yazarlığı yaptığı Cumhuriyet Gazetesi önünden Karacaahmet Mezarlığı'na uğurlandı.
80 yaşındaki Tanilli, iki gün önce (29 Kasım) Göztepe'deki evinde kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.
Şişli'deki Cumhuriyet Gazetesi önünde toplanan yüzlerce kişi arasında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Sişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, oyuncu Tarık Akan, tarihçi Prof. İlber Ortaylı, şair Ataol Behramoğlu, Eski Yükseköğretim Kurulu (YÖKi Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Tanilli'nin birçok öğrencisi ve gazete çalışanları vardı.
Halkın Kurtuluş Partisi, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Merkezi'nin çelenk gönderdiği cenaze törende, Tanilli'nin eski öğrencileri "Şişli Siyasallı Öğrenciler" pankartı açtı.
"Tanilli'nin suikatçileri hala dışarıda"
Törende konuşam Teziç, üniversitedeki hocası Tanilli'yi şöyle anlattı:
"Biz asistanken o bizim yol göstericimizdi. Bir konuda anlaşmaya varılmadı mı hemen tartışalım derdi. Konunun özü tabii ki önemliydi ama hangi yolların kullanılacağı da onun için çok önemliydi. 'Usul esası belirler' derdi. Biz çömezken bunu ondan öğrendik.
"Onun Uygarlık Tarihi kitabı sadece öğrenciler arasında değil, yurttaşların da anlayabileceği sadelikte yazılmıştı; bu yüzden de hala güncelliğini koruyabiliyor."
Erinç, "Türkiye'nin sosyal sorunlarına kalıcı ve bilimsel çözümler üreten çok değerli bir bilim insanını kaybettik" dedi.
1978'de suikast sonucu sakat kalan Tanilli için Behramoğlu, "Yalçın ve yiğit kişilikli Tanilli gibi kişilerin katilleri, suikastçileri ve bunun kışkırtıcıları hala serbestçe dolaşabiliyor."
"Dersleri en kalabalık geçen hocaydı"
Tanilli'nin öğrencisi olmamasına rağmen onun derslerine girmiş olan gazeteci Bülent Aydın ise şöyle konuştu:
"78 kuşağının en saygı duyulan hocalarından biriydi. Dersleri en kalabalık geçen hocaydı. Üniversitenin dışından öğrenci almazlardı ama isteyenler bunun için binbir yol icat etmişlerdi. Bir yanda bu kadar sevilen hoca, bir yandan da faşistlerin hedefi haline geldi; tehditler almaya başladı, hakkında davalar açıldı. Ve sonra da vuruldu. 12 Eylül öncesi ve sonrası gençliğini kitapları ve kişiliğiyle çok etkilemiştir.
"Bir de uzun süre Türkiye'ye gelememesine, hocalığının iptal edilmesine, uzun süre tedavi edilmesine rağmen, hiçbir zaman üretmekten vazgeçmedi. Bu yüzden de bugün eski öğrencileri onu güler yüzle uğurluyor."
Tanilli'nin cenazesi, önce Üsküdar'daki Şakirin Camii'ne, ardından gömülmek üzere Karacaahmet Mezarlığı'na götürülecek. (NV)