* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Sivas'taki Serpincik Göleti, Türkiye'de kuraklıktan etkilenen göller arasında yer aldı.
Yağmur ve kar sularıyla birlikte, hemen yanındaki Çerçi Deresi'nden gelen suyla da beslenen göletin herhangi bir yeraltı su kaynağı yok. Neredeyse tam kuraklık noktasına gelen gölette, göl suyunun bitmemesi için Çerçi Deresi'ndeki eski kaynak suyunun ilgili kurumlarca rehabilite edilmesi gerekiyor.
Yetkililer, gölet çevresinde tarım yapan çiftçileri planlı sulama konusunda uyarıyor.
Anadolu Ajansı'na konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mustafa Doğan iklim krizi ve düzensiz sulama nedeniyle göletin kuruduğunu vurgulayarak şöyle dedi:
"Sularımızı boşa akıtıyoruz, tarlaları ektiğimiz zaman rastgele vahşi sulama yapıyoruz. Bu vahşi sulamadan vazgeçilmesi, ekonomik sulamaya dönmemiz gerekiyor. Havayı, iklimi değiştirmemiz gerekiyor. Nehir kenarlarında kullanılan ilaçlar ve kimyasallar hem suya hem toprağa zarar veriyor hem de nehirlerimizin, göllerimizin suları azalıyor."
Türkiye'deki göllerin yüzde 60'ı kurudu
Su Politikaları Derneği'nin 2021 yılında yayımlanan "Doğal Göllerimizin ve Sulak Alanlarımızın Durumu ve Acil Önlem İhtiyacı" raporuna göre Türkiye'de bulunan 300'e yakın gölün yüzde 60'ı kurudu.
Rapora göre Türkiye'nin bir zamanlar beşinci büyük tatlı su gölü olan Akşehir Gölü tamamen kurumuş durumda. Beyşehir Gölü'nün su seviyesi 26 metreden 6 metreye, Eğirdir Gölü'nünkü ise 14 metreden 5 metreye düştü.
Kuruyan göllerden biri de 2009 yılından bu yana bilim insanlarının dikkat çektiği Karataş Gölü. Göller Yöresi'nin önemli sulak alanlarından biri olan Karataş Gölü, o yıllarda uzmanların "Gölü tamamen kaybedebiliriz" uyarılarına rağmen tamamen kurudu.
Burdur, Akşehir, Eber ve Acıgöl, kuraklıkla savaşan göllerden sadece birkaçı.
(TY)