Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda, memur sendikaları ile hükümet arasında ilk kez toplu sözleşme görüşmeleri başladı.
2012-2013 maaş artışını belirleyecek görüşmeler 21 Mayıs'ta son bulacak.
4688 Sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle kamu çalışanlarına ilk kez toplu sözleşme hakkı verildi. Ancak KESK, sadece mali ve sosyal haklarla sınırlı tutulan ve grev hakkı tanımayan bu görüşmelerin gerçek bir toplu sözleşme düzeni getirmediğini belirtiyor.
Yasaya göre, memurlar ve Çalışma Bakanlığı arasında uyuşmazlık durumunda devreye girecek olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararının kesin olması ile grev hakkı ortadan kalkıyor.
Bugün yapılan görüşmelerde konuşan Memur Sen, Türkiye Kamu Sen ve KESK Başkanları, hükümetin sermayeye teşvik paketi uygularken memurlara "cimri" davranmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Memur Sen: Memura Turist Ömer
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, büyümenin yüzde 8,5 olduğunu hatırlatarak, tekliflerini açıkladıktan sonra Afrika ülkesi gibi davranıldığını söyledi.
"Sermayeye ve üst düzey kamu görevlisine fabrikatör Hulusi Kentmen gibi davrananların, kamu görevlilerine Turist Ömer tavrı göstermesini normal karşılamayız."
Kamu Sen: Makul talep nedir
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in "toplu sözleşme masasına 'makul taleplerle' gelin" dediğini hatırlatarak şöyle dedi:
"Yaşamın bu kadar pahalılaştığı bir dönemde hükümet ne kadar makul davranmıştır? Memurların daha ne kadar makul olmasını beklemektedir? Zamlar ortadayken, beş aydır memurlarımız zamsız maaş alıyorken Sayın Bakan'ın aklındaki 'makul talep' anlayışını da merak ediyoruz."
KESK: Maaşlara yüzde 30 zam
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen ise 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda yapılan değişikliklerde, uluslararası sözleşmeler ve evrensel sendikal normların yok sayıldığını belirtti.
Özgen temel talepleri şöyle sıraladı:
* Maaşların, dört kişilik bir aile için kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 2 bin 145 liraya çıkarılmalı. Tüm kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 30 zam yapılması.
* Tüm ek ödemeler temel ücrete eklenerek, emekli aylıklarına yansıtılmasını ikramiye almayan her kamu çalışanı için 1. ve 7. aylarda olmak üzere, temel ücret olan 2 bin 145 lira tutarında iki ikramiye ödenmesi.
* 550 lira kira yardımı, 257 lira aile yardımı, günlük 9 lira yiyecek yardımı, temel ücretin iki katı tutarında evlenme yardımı, 2 bin 145 lira doğum yardımı, temel ücretin iki katı tutarında doğal afet yardımı, temel ücretin 3 katı tutarında ölüm yardımı.
* Eşit işe eşit ücret uygulanmasının hayata geçirilmesi, ek ödemelerden yararlanamayan emeklilere telafi ücreti ödenmesi.
* Kadın kamu emekçilerine; başta görevde yükselme ve unvan değişikliklerinde olmak üzere çalışma yaşamında uygulanan negatif ayrımcılığa, baskı ve şiddete son verilmesi. (NV)