Mülksüzleştirme Ağları, kentsel dönüşümün sermaye-iktidar ilişkilerini ortaya çıkarmak amacıyla yola çıkmış kolektif bir veri derleme, haritalama ve yayınlama çalışması.
Sitede şu ana kadar hazırlanmış üç harita var: Mülksüzleştirme Projeleri, Mülksüzleştiren Ortaklıklar ve Mülksüzleştirilen Azınlıklar. İnteraktif bir şekilde inceleyebildiğiniz ağlar şeklinde tasarlanmış bu veri haritaları sayesinde kentsel dönüşümün rantının hangi firmalara gittiği ve azınlıkların mülksüzleştirilmesiyle yok olan nedir görebiliyorsunuz. Hangi kentsel dönüşüm projesinin hangi firmalarla bağlantılı olduğuna ve kimleri zengin ettiğine ışık tutan haritalar çok detaylı.
Projenin web sitesinde çalışmanın yanıt aradığı sorular şu şekilde sıralanmış:
"Kentsel dönüşüm projelerini yapan şirketlerin diğer yatırımları neler?
Bu süreçte devlet kurumları ve özel şirketler arasında halkı mülksüzleştiren ne gibi ortaklıkları kuruluyor?
Halkın cebinden çıkan vergilerle toplanan kapital, kamusal mülkün yeniden inşası/işletmesi üzerinden hangi sermaye gruplarına aktarılıyor?
Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Köprü ve Ilısu Barajı (Hasankeyf) gibi mega projelerin yarattığı ekolojik, ekonomik ve sosyal yıkım hangi medya organları üzerinden sansürlenerek toplumsal hafızadan silinmeye çalışılıyor?"
Çeşitli inşaatlarda yaşanan iş cinayetleri ve kazaları haritalara kırmızıyla not düşülmüş. Şirketlerin 2020 Olimpiyat sponsorluğu mor, İstanbul Bienali sponsorluğu ise turkuaz renkte not olarak eklenmiş. Şirketlerin sahip olduğu medya organları da doğrudan bağlantıyla gösteriliyor.
Bu organize ilişkiler ağındaki dolaylı bağlantıları ve organik kümeleri ortaya çıkan Mülksüzleştirme Ağları projesi, bazı twitter kullanıcıları tarafından “fiyakalı ve haritalı yeni bir boykot listesi” olarak tanımlandı.
Mülksüzleştirilen azınlıklar unutulmadı
Mülksüzleştirilen Azınlıklar haritasının hareket noktası ise Hazine tarafından el konulan ve 2011’de esas sahibi Galata Rum İlkokulu Vakfı’na iade edilen Galata Rum Okulu binası.
Bu harita hazırlanırken Hrant Dink Vakfı’nın hazırladığı “2012 Beyannamesi İstanbul Ermeni Vakıflarının El Konan Mülkleri” veri tabanından yararlanılmış. Şimdiye kadar yalnızca Rum, Musevi, Bulgar ve Ermeni vakıflarına ilişkin veriler derlenebilmiş. (EK/HK)