Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 yılında toplam seragazı emisyonunu karbondioksit eşdeğeri olarak 422,4 milyon ton (Mt) olduğunu açıkladı.
2011 yılı emisyonlarında karbondioksit eşdeğeri olarak en büyük payı yüzde 71 ile enerji kaynaklı emisyonlar alırken, bunu sırasıyla yüzde 13 ile endüstriyel işlemler, yüzde 9 ile atık ve yüzde 7 ile tarımsal faaliyetler takip etti.
Kişibaşı emisyonda artış var
Karbondioksit eşdeğeri olarak 2011 yılı toplam seragazı emisyonu 1990 yılına göre yüzde 124 artış gösterdi.
1990'da kişi başı karbondioksit eşdeğer emisyonu 3,42 ton/kişi olarak hesaplanırken, bu değer 2011'de 5,71 ton/kişi olarak hesaplandı.
2010 verilerine göre dünyadaki duruma aşağıdaki tablodan baktığımızda Türkiye'nin sıralamada üst katlara çıktığını görüyoruz.
İklim değişikliğine karşı uyarıyorlar
Hatırlanacağı gibi kısa bir süre önce toplumun farklı kesimlerinden oluşan bir grup, iklim değişikliği tehditine karşı toplumsal bilinci yükseltmeyi amaçlayan “İklim Değişikliği Tehdidine Karşı İstanbul Manifestosu”nu açıklamıştı
"Her yerde ve elbette Türkiye’de de: Batı’da ve Doğu’da kavurucu orman yangınları, Karadeniz’de ve Akdeniz’de âni seller, Güneydoğu’da sinsi kuraklık, tüm ülkede azalan yeraltı suları... Bunların hiçbiri birer rastlantı ya da “münferit vaka” değil. İklim değişiyor ve bu, ekmeğimizden suyumuza hayatımızın her yönünü, her ânını derinlemesine etkiliyor.
"Elde hâlâ çözüm imkânı varken, gezegeni kurtarma seferberliğinde kendi payına düşeni yapmaya, bu büyük sorumluluğu paylaşmaya çağırıyoruz." (NV)