Peşmerge ve gerillanın ortak operasyonuyla Şengal IŞİD kontrolünden çıktı. Operasyona, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncülüğündeki koalisyon uçakları da hava saldırılarıyla destek verdi.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Güvenlik Konseyi, Twitter’dan operasyona 7 bin 500 peşmergenin katıldığını ve "IŞİD'in yenildiğini ve kaçmakta olduğunu" açıkladı.
HPG Şengal Komutanlığı ve Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) yaptığı yazılı açıklamada “8 Ekim‘de Şılo başlattığımız Şengal’i Özgürleştirme Hamlesinde çetelere ağır darbeler vuruldu," dedi.
"31 Ekim günü Şengal’in batısında yer alan köyleri özgürleştirme hamlesi başlattık. Ve bu kapsamda dün Şengal şehir merkezine ve köylerine yönelik başlattığımız operasyonun ikinci gününde halkımıza özgür bir Şengal’i armağan ediyoruz. Ve Şengal’in özgürleştiğini halkımızla ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. Şengal’in köylerine ve çevresine yönelik operasyonumuz da halen devam ediyor. Kapsamlı açıklama sonra yapılacaktır.”
TIKLAYIN - ŞENGAL DAĞLARINDAN BOŞALTILMIŞ KÖYLERE
Operasyonun amacı, IŞİD'in ikmal hattını kesmek
Şengal, Irak'ın Musul ve Suriye'nin Rakka şehirleri arasında kalıyor. Operasyonun amacı IŞİD'in silah ve militan aktarımı yapmasını engellenmek.
TIKLAYIN- IŞİD'İN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI
Koalisyon sözcüsü Albay Steve Warren, operasyonla ilgili şöyle konuştu: "Şengal, IŞİD'in kritik öneme sahip ikmal hattı 47 numaralı otoyolun üstünde bulunuyor. Şengal'in ele geçirilmesiyle iletişim hatlarını kesmiş olacağız. Bunun da IŞİD'in kendini yeniden bütünleme imkanını kısıtlayacağına inanıyoruz. Bu, nihai olarak da Musul'un kurtarılmasının ilk adımı."
Şengal nüfusunun çoğunluğunu Ezidiler oluşturuyordu.
Ağustos 2014'te Şengal'in IŞİD kontrolüne geçmesiyle, binlerce Ezidi Şengal Dağları'na sığındı. Binlerce Ezidi erkek öldürüldü, Ezidi kadınlar ve çocuklar esir alındı; kadınlar pazarlarda satıldı. (ÇT)