Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Türkiye'ye ait savaş uçaklarının, 2021'de Irak'ın Ninova vilayetine bağlı Şengal ilçesinde Sikêniyê Hastanesi'ni hedef aldığı ve sekiz kişinin hayatını kaybetmesine sebep olduğu iddiaları, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne resmi şikayet konusu oldu.
İngiltere merkezli The Guardian gazetesinin haberine göre, hava saldırılarından sağ kurtulan veya tanık olan dört davacı, Türkiye'nin "medeni ve siyasi haklara ilişkin uluslararası sözleşmenin 6. maddesiyle güvence altına alınan yaşam haklarını ihlal ettiğini" belirtti.
BM'ye yapılan şikayette, hastanenin bir YBŞ (Şengal Direniş Birlikleri) kontrol noktasına yakın olduğu ancak sivil alanda inşa edilen tesisi "hiçbir silahlı birimin doğrudan korumadığı" kaydedildi. Davacılar, öldürülen 8 kişinin hepsinin hastane personeli olduğunu vurguladı.
TIKLAYIN - Êzidîler'in Adalet Arayışı
Türkiye, Êzidîler için BM'de ilk kez dava edildi
Ayrıca davacılar, Türkiye'nin hava saldırıları sonucunda sivillerin öldürülmesini soruşturmadığını ve mağdurlara etkili hukuk yolları sağlamadığını, bunun da aynı sözleşme kapsamında hızlı, bağımsız ve etkili soruşturma haklarını ihlal ettiğini savundu.
Türkiye'nin Êzidîlere yönelik hava saldırıları konusunda ilk kez BM'de dava açılırken, söz konusu şikayet Almanya merkezli 'Women for Justice' (Adalet için Kadınlar) isimli Êzidî haklarını savunan sivil toplum kuruluşu tarafından hazırlandı.
"Sivilleri öldürmenin hiçbir yasal mazereti olamaz"
Adalet için Kadınlar'ı destekleyen İngiltere merkezli Hesap Verebilirlik Birimi Başkanı Aarif Abraham, "Bu, Êzidîlerin temel haklarının Türkiye tarafından açıkça ihlal edilmesini içeren kritik ve sembolik bir davadır" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"30 dakika içinde art arda üç hava saldırısıyla bir sivil hastaneyi hedef almanın, sekiz sivili öldürmenin ve 20'den fazla kişiyi ağır şekilde yaralamanın hiçbir yasal mazereti olamaz."
"Türkiye, cezasızlığın tadını çıkarıyor"
BM İnsan Hakları Konseyi'nin işaret eden Abraham, "Türkiye uzun süredir teröristleri hedef alıyormuş gibi davranarak toprakları dışındaki insanları öldürerek cezasızlığın ve uluslararası toplumun sessizliğinin tadını çıkarıyor. BM İnsan Hakları Konseyi, Türkiye'yi sorumlu tutma ve mağdurlara anlamlı bir tazmin sağlama konusunda gerçekçi beklentilere sahip tek organdır" dedi.
Ferman: Türk hava saldırıları en büyük güvenlik riski
Adalet için Kadınlar'ın CEO'su Dr. Leyla Ferman ise "Şengal'de IŞİD'e karşı kazanılan zaferden sonra, Türk hava saldırıları en büyük güvenlik riskini oluşturuyor" diyerek tepki gösterdi.
Ne olmuştu?
Irak'ın Ninova vilayetine bağlı Şengal ilçesinde 17 Ağustos 2021'de düzenlenen hava saldırısında Sikêniyê Hastanesi yıkılmış, 8 kişi ölmüş, 20'den fazla kişi yaralanmıştı.
Milli Savunma Bakanlığı, hava saldırılarında 10 PKK'liyi "etkisiz hale getirdiğini" iddia etmişti.
Şengal Özerk Yönetim Konseyi de hava saldırıları sonucu bir doktor, üç sağlık personeli ve dört YBŞ'li olmak üzere toplam sekiz kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
(NT)