Haberin Kürtçesi için tıklayın
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan törenle sahiplerini buldu.
TIKLAYIN - CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT BÜYÜK ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törende, ödül alan isimler ile programa katılamayanlar adına ödül alanlar birer konuşma yaptı.
Sinema dalında ödül alan Şener Şen barış çağrısı yaptı.
Şener Şen yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Bir aktör için intihar sayılabilecek kadar uzun yıllar, beğeneceğim bir hikayede o rolü bekledim. Çok değerli, yaratıcı yol arkadaşlarım oldu. Birlikte Türk halkına mal olan hikayeler anlattık, halkımızın kendinden bir şeyler bulacağı karakterler yarattık.
“İyiyi, doğruyu ve güzeli arayan toplumlar”
“İyiyi, doğruyu ve güzeli arayan toplumların her zaman barış içerisinde yaşayacağına inandım. Aynı şekilde, doğru hikayelerin de toplumda çatışma yerine sevgi ve saygıyı hakim kılacağını inanıyorum. 75 yaşında hala bu inanış doğrultusunda yürüyorum. Bu inanç beni ayakta tutuyor. Bu ödülü toplumsal barışımıza bir katkısı olması umuduyla kabul ediyorum”.
Şener Şen hakkında26 Aralık 1941 Adana doğumlu. Yeşilçam’ın ünlü oyuncularından Ali Şen'in oğlu. Şener Şen doğduğu yıllarda Ali Şen marangozdu. Tiyatroya İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarında sahneye çıkarak başladı. Niyeti babasının izinden gitmeyip sadece tiyatro yapmaktı. Sahneye ve radyo tiyatrosuna çıktı. Ancak maddi nedenlerle sinemaya geçmek zorunda kaldı. Sinema filmlerinde dublaj ve figürenlik yaptı. 1975’te Ertem Eğilmez'in filmi Hababam Sınıfı'ndaki “Badi Ekrem” rolüyle sinemada kariyerinin değişti. Aynı filmde “İnek Şaban” rolünü oynayan Kemal Sunal ile ard arda filmlerde oynadı: “Süt Kardeşler”, “Şabanoğlu Şaban”, “Tosun Paşa”, “Kibar Feyzo”, “Çöpçüler Kralı” ve “Davaro” bu filmler arasındadır ve Yeşilçam tarihinin bir dönemini temsil eder. Ancak bu filmlerin tümünde benzer tiplemeleri canlandırmak zorunda kaldı: “uyanık”, “üçkâğıtçı”, “sahtekâr”, “dolandırıcı” ve “mokik”… 1984 yılında ilk başrolünü oynadı. Başar Sabuncu'nun Namuslu filminde farklı bir Şener Şen vardı. Film 1985’te gösterime girdi. Filmde canlandırdığı mutemet Ali Rıza Bey, o güne kadar tanındığı tiplemenin tam tersiydi. Ancak Şener Şen bu rolün altından kalktı ve üzerine yapışan rolden kurtuldu. Ardından Nesli Çölgeçen’in “Züğürt Ağa” (1985), Başar Sabuncu’nun “Çıplak Vatandaş” (1985), Yavuz Turgul’un “Muhsin Bey (1987), Başar Sabuncu’nun “Zengin Mutfağı” (1988), Ertem Eğilmez’in “Arabesk” (1988), Yavuz Turgul’un “Gölge Oyun” (1992), Yavuz Turgul’un “Eşkıya” (1996) gibi önemli filmlerde oynadı. Gaziantepli kebap üstadı Ali Haydar'ı canlandırdığı İkinci Bahar (1998-2001) dizisinde diğer başrol oyuncusu Hanım adlı Trakyalı bir mezeciyi canlandıran Türkan Şoray'dı. Yönetmenliğini Yavuz Turgul'un yaptığı Gönül Yarası (2005) filmindeki emekli öğretmen Nazım rolüyle 42. Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu ödülü'nü kazandı. Senaryolarını Yavuz Turgul'un yazdığı, "nesli tükenen bir kabadayıyı" canlandırdığı Kabadayı (2007) ile başrollerini Çetin Tekindor ve Cem Yılmaz'la paylaştığı Av Mevsimi (2010) şimdilik en son rol aldığı filmler oldu. |
(HK)