Güngör Otomobil Yan Sanayi Anonim Şirketi dün (9 Temmuz) sabah bir kişinin işine daha son verdi. Geçen haftadan bu yana işten çıkartılanların sayısı 10'a ulaştı.
İşten çıkarılan işçilerin isimleri şöyle: Mithat Ataş, Muhammet Söğüt, Ali Öztürk, Erdoğan Sönmez, Soner Denizhan, Nasri Kümek, Levent Büyükbaş, Rahmi Çakan, Selami Erdoğdu, Yaşar Yılmaz.
"Sendikalıların işten çıkarılması şaşırtıcı değil"
İşçiler dün sendikanın Dilovası şubesinde, şube sekreteri Osman Öz'le görüştü. İşten çıkarılan işçilerden Selami Erdoğdu görüşmeden sonra Osman Öz'ün kendilerine işverenin sendikalı işçileri işten çıkarmayı tercih etmesinin şaşırtıcı olmadığını söylediğini aktardı.
Erdoğdu, "İşyerinde sadece işçiler değil Türk-Metal'in çoğunluk elde edebilmesi için memur olarak çalışanlar da bu sendikaya üye kaydedildi. Türk-Metal'e üye kaydedilen işçilerin çoğu geri döndü ancak baskı hala devam ediyor" dedi.
"
İnsan kaynaklarında çalışan Ali Öztürk'ün de işten çıkartılan işçilerden yana taraf olduğu ve sendikal çalışmalar gerekçesiyle baskı yapıldığı, Öztürk'ün Bursa'daki fabrikaya eğitime gönderilmesi yönünde karar alındıktan sonra fabrikadan çıkarıldığı öne sürüldü.
"Baskılar sürüyor"
İşten çıkartılan çalışanlar dün sabah fabrika önüne gittiklerini belirtip, "Arkadaşlarımızın bize olan destekleri sürüyor. Fabrikada işçilere yönelik baskı artarak sürüyor. İşçiler fabrikaya kart bastırılmadan alınıyor. 3 gün üst üste kart basmamak tüm hakların gasp edilmesine etken olabilir. İşçiler şu sıralarda onun kaygısını da yaşıyor" diye konuştu.
"Yatırım var ama işçinin durumunda iyileşme yok"
İşten çıkartılanlar arasında yer alan Soner Denizhan iş yerinde işçi maaşlarının 450 ile 650 YTL arasında değiştiğini, zorunlu mesai uygulaması başta olmak üzere çeşitli zorlamalarda bulunulduğunu söyledi.
Denizhan "Maaş ve SSK hariç hiçbir hakkımız yok. Bugüne kadar sosyal güvenceye ilişkin taleplerimiz hep geçiştirildi. Yakacak yardımı başta olmak üzere her tür iyileştirme işlerin yoğunluğu gerekçesiyle ertelendi, sonuçta hiçbir iyileştirme de yapılmadı. İşyerinde yatırımlar süratle devam ederken biz işçilere yansıyan hiçbir iyileştirme yok" dedi.
"İşçiler Bursa dayatmasıyla istifaya zorlanıyor"
İşçilere firmanın Bursa'daki fabrikasına gönderilmek için baskı uygulandığını söyleyen Denizhan, "Bütün düzeni burada kurulu işçilere Bursa fabrikasını dayatıyorlar, Bursa'ya gitmeyi kabul etmeyene istifa kağıdı imzalatmaya çalışıyorlar, yasa gereği başka kentteki fabrikaya gitmeyi kabul etmeyen işçiye tüm yasal hak ve tazminatları ödenir ama istifaya zorlayarak tazminat masrafından da kurtulmak istiyorlar" dedi. (AU/NZ)