GAPSAN ve KATESK' te uzun yıllar zor şartlar altında sosyal güvencesiz ve asgari ücretle çalışan işçiler , sendikalı olmayı tercih edince, işverenle karşı karşıya geldiler.
İşçilere sendika üyeliğinden ayrılma konusunda uzun süre baskı yapan fabrika sahipleri, işçileri ikna edemeyince önce işçileri kapı önüne koydular, sonra da fabrikalarını kapattıklarını açıkladılar.
İşverenlerin tavrını anlamadığını belirten Tekstil-İş Urfa Şube Başkana Seyfettin Bayramoğlu , işten çıkarılan işçilerin haklarını sonuna kadar arayacaklarını söyledi.
Sendikal örgütlülüklerinden ve işlerinden vazgeçmeyeceklerini belirten sendikalı-sendikasız 260 işçinin başlattığı direniş sürüyor.
Sendika tavrını koydu
Tekstil-İş Urfa Şube Başkanı Seyfettin Bayramoğlu, " Sözkonusu iş yerlerinde 80-85 milyon liraya çalıştırılan işçiler var. Yasal olan asgari ücretin altında işçi çalıştırılıyor . Sosyal hakları yok, sigortasızlık
meşrulaştırılmış. Nereye elinizi atsanız elinizde kalıyor. İşveren çalışanın haklarını gasp ederken baskı uyguluyor " dedi.
İşverenlerin işletmelerini kapatmasının, mücadeleyi sürdürmeyecekleri anlamına gelmediğini dile getiren Bayramoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü :
"İşçiyi kapı kulu olarak görüyorlar, oysa işçi emeğini satıyor. Dolayısıyla bütün yasal haklarına kullanma hakları vardır. Nasıl işverenler kendi sendikalarını, derneklerini kuruyorsa, işçiler de kendi sendikalarını ve derneklerini kurma hakkına sahiptir. Anayasanın 51. maddesi 'işçilerin sendikaya üye olma hakkı' diye bir hak işçilere tanımıştır. Ancak işveren, işçilerin sendikalı olmasından rahatsız. İşçilere, ' sendikadan istifa edin öyle gelin çalışın ' diye bir baskı uygulamaları bunu en somut örneği. Yani işçiyi kölece çalıştırmak istiyorlar, çünkü onlar için sendikasız bir işçi, köle işçidir."
Harranlı değil sendikalı
Bayramoğlu, Urfa'daki tekstil işçilerinin harekete geçeceğini ve hak arama yönünde birleşik bir mücadele yaratılacağını kaydetti. Urfa işçisinin artık Harranlı değil sendikalı olduğunu belirten Bayramoğlu, bütün işçi-emekçileri bu direnişe destek vermeye davet etti.
İşçiye baskı
KATEKS'de çalışan 12 işçi fabrikaya gitmek için servis durağında beklerken işverence tehdit edildi .
Şikayet Üzerine gözaltına alınan işçiler ifadeleri alındıktan sonra serbest birakıldı . İşçiler kendilerini kapı önüne koyan patronun sindirme politikasına boyun eğmeyeceklerini açıkladı.