Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Mustafa Kumlu, hükümetin karşı çıkmasına rağmen 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak konusunda ısrarlı olduklarını söyledi.
Bu sabah Başkanlar Kurulu toplantısı öncesinde bir açıklama yapan Kumlu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yöneticileriyle de konuştuğunu, bugün ortak bir tavır konusunda görüşeceklerini açıkladı.
Üç emek örgütü, 8 Nisan'da 1 Mayıs'ı ortak olarak kutlayacaklarını açıklamıştı.
Bunun üzerine ilk olarak İstanbul Valisi Muammer Güler, dün de Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklama yapan hükümet sözcüsü Cemil Çiçek buna karşı olduklarını belirtmişti.
Çiçek, "yaratacağı ekonomik maliyeti" gerekçe göstererek 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesini de düşünmediklerini söyledi.
DİSK, KESK tepkili
Bakanlar Kurulu kararına tepki gösteren DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi "Bu açıklamalardan sonra 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak daha da anlamlı hale geldi" dedi.
"Özgürlüklerden bahsederken işçilerin özgürlüğüne set vuran bir yaklaşımla karşı karşıyayız."
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da "AKP kendine geldiğinde korkuyla hareket etmeyin diyor ama emekçiler söz konusu olduğunda buna uygun hareket etmiyor" dedi.
"Bu bir inatlaşma değil demokratik bir hakkı kullanma isteğidir."
Eleştirilere cevap
Kumlu, geçen hafta Meclis'ten geçen sosyal güvenlik reformu ve bu süreçte Türk-İş'e yönelik eleştirileri de yanıtladı.
14 Mart'ta yapılan Emek Platformu eyleminin ardından hükümetin geri adım attığını, talep ettikleri 19 maddeden 16'sının kabul edildiğini belirten Kumlu, 65 yaşında emeklilik, fiili hizmet zammının kaldırılması ve aylık bağlama oranlarının yükseltilmesi konusundaki taleplerini de hala savunduklarını vurguladı.
14 Mart'ın ardından DİSK, KESK ve meslek örgütlerinin eylemlerine katılmayan Türk-İş eleştirilmişti. Kumlu, bunların Emek Platformu'nun kararı olmadığını vurguladı.
"Artık yasak kalksın"
"1977'den bu yana ilk kez Taksim için ısrarlıyız" diyen Kumlu, Bakanlar Kurulu'nu kararını yeniden değerlendirmeye çağırdı.
"Demokrasinin sınırlarının genişlemesi açısından Taksim yasağının kalması gerekir. Bu yasak provokasyona prim veriyor. 1 Mayıs tatil edilmeli ve Taksim meydanı emekçilere açılmalıdır."(EÜ)