SSK'ya ait sağlık birimlerinin devre konu taşınmaz malları Maliye Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı temsilcisinden oluşan bir komisyon tarafından tespit edilecek. Belirlenen bedeli Hazine karşılayacak. Devir işlemlerinde bir anlaşmazlık çıkar ise ihtilafı Başbakan çözecek.
6 kurum kapsam dışı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Cumhurbaşkanlığı, mahalli idareler, mazbut vakıflar, yüksek yargı ile gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı sağlık tesisleri ise kapsam dışında tutuldu.
Personelin durumu ne olacak?
SSK'dan devredilen sağlık birimlerinde işçi kadrolarında çalışan personel devir tarihi itibariyle kadroları ile birlikte Sağlık Bakanlığı'na geçecek. Bunu kabul etmeyenlerin kanuni hakları ödenerek kurum ile ilişkileri kesilecek. İhtiyaç fazlası personeli ise Devlet Personel Başkanlığı başka kurumlara atayacak. Boş kadrolar ise iptal edilecek.
İşçi sendikalarından tepki
Düzenlemeye sendikalardan büyük tepki geldi. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrini hukuk dışı olarak tanımlayan işçi sendikaları tasarı yasalaşırsa iptali için yasal yollara başvuracak.
SSK hastanelerinin işçilerden kesilen primlerle yaşayan özel mülkiyetler olduğunu savunan işçi temsilcileri perşembe günü türk iş başkanlar kurulunun bu konuyu görüşmek üzere toplanacağını belirttiler.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) 5.5 milyon işçi, 3.5 milyon emekli ile 60 bin SSK çalışanını bu idari işlemin iptali için dava açmaya çağırması bekleniyor. (BB)