Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Salim Uslu ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Mustafa Kumlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü; "kölelik yasası" diye adlandırılan özel istihdam bürolarıyla ilgili yasayı onaylamayıp Meclis'e geri göndermesini istiyor.
Bugün 12:00'de başlayan görüşmenin çıkıında basına bilgi veren Çelebi, Gül'ün tutumuyla ilgili soruları yanıtlarken, cumhurbaşkanının sorunun diyalog içinde çözülmesinden yana olduğunu, yasayı bütün uzmanlarıyla birlikte dikkatle inceleyeceğini söylediğini aktardı.
Yasanın kiralık işçi statüsünü yaygınlaştırarak kölelik düzenine doğru giden bir altyapı oluşturduğunu söyleyen Çelebi, emek örgütlerinin bu düzenlemeye hep karşı çıktıklarını, ancak hükümetin işverenlerin taleplerini dikkate alarak yasayı kendi başına Meclis'ten geçirdiğini dile getirdi.
Yasa ne getiriyor?
Hükümetin 26 Haziran gecesi Meclis'ten geçirdiği 5920 sayılı yasa, özel istihdam bürolarına, istihdam ettiği emekçileri, sosyal haklarından yoksun bırakarak başka işyerlerine kiralama olanağını veriyor. Bir şirket, toplam istihdamının dörtte biri kadar işçi kiralayabilecek.
En çok 18 aylık bu kiralama sürecinde, kiralayan işverenin işçiye karşı herhangi bir yükümlülüğü olmayacak; işçiler kıdem, ihbar tazminatı, grev, toplu sözleşme haklarından yoksun olacak. Türkiye'deki düzenleme işkolu esasına dayandığı için, uygulamada sendikalaşma da olanaksız hale gelecek.
Yasa ayrıca İşsizlik Fonu ve sigorta primleriyle ilgili işveren üzerinden yük alan ve bunu İşsizlik Fonu'yla Hazine'ye yükleyen iki değişiklik de içeriyor. Sendikalar, İşsizlik Fonu'nun "işvereni kurtarmak için değil amacına uygun olarak kullanılmasını" istiyor.
"Esir pazarı"
DİSK bu yasanın Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) sözleşmelerine ve Avrupa Birliği'nin (AB) geçici istihdam bürolarıyla ilgili yönergesine aykırı olduğunu, ayrıca bu tür esnek çalıştırma politikalarının istihdamı artırmadığını, tersine düşürdüğünü vurguluyor.
HAK-İŞ, yasanın "amele pazarları geleneğini endüstri ilişkilerine taşıdığını" söylüyor.
Kumlu, bugün kamu kesimindeki işçilerin maaş artışları için gerçekleştirdikleri bir saatlik iş bırakma eyleminde yaptığı konuşmada bu yasaya da değindi ve şunları söyledi:
"Bir yasa geçirdiler meclisten. Ne getiriyor biliyor musunuz? Hani o kölelik düzenindeki kiralık işçilik var ya, onu getiriyor. Esir pazarı kuruyorlar esir pazarı! Halbuki Çalışma Bakanı'yla yaptığımız toplantıda biz böyle bir düzenlemeye karşı çıkmıştık. Düşünün, biz bakanlıkta bu konuyu tartışıyoruz, ama aynı gün Meclis'ten bizden habersiz bu yasa çıkıyor. Başbakana soruyorum, bu mu sosyal diyalog?" (TK)