Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "kiralık işçilik"le ilgili yasa maddesini onaylamayıp Meclis'e geri göndermesinden memnun olduklarını açıkladı.
Düzenleme, özel istihdam bürolarına, istihdam ettiği emekçileri, sosyal haklarından yoksun bırakarak başka işyerlerine kiralama olanağını veriyor, bir şirket, toplam istihdamının dörtte biri kadar işçi kiralayabiliyordu. En çok 18 aylık bu kiralama sürecinde, kiralayan işverenin işçiye karşı herhangi bir yükümlülüğü olmuyor; işçiler kıdem, ihbar tazminatı, grev, toplu sözleşme haklarından yoksun kalıyordu. Türkiye'deki düzenleme işkolu esasına dayandığı için, uygulamada sendikalaşma da olanaksız hale geliyordu.
Emek örgütleri kölelik maddesinden vazgeçilmesini istiyor
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, açıklamasında şöyle dedi:
"Cumhurbaşkanı'nın vetosu, AKP hükümetinin çalışma hayatına ilişkin sorunları ağırlaştıracak ve kriz fırsatçılığına imkân verecek yeni düzenlemelerden kaçınması gerektiğine yönelik bir işaret anlamına da gelmektedir. Sendikaların çalışma hayatının temel sorunlarına ilişkin görüşlerini dikkate almayan, AKP hükümetinin, şimdi, veto gerekçelerinin ciddiyetini kavraması gerekmektedir.
"Kriz bahane edilerek işten çıkarmaları, ücretlerin düşmesini ve sosyal hakların gerilemesini ve sendikasızlaştırmaya yönelik düzenlemeleri kabul etmemiz mümkün değildir. Hükümetin, bu ve buna benzer temel konularda, oldu bittiye getirmeden, sosyal tarafların mutabakatını sağlaması gerekir."
TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu da, Gül'e teşekkür etti; açıklamasında "Beklentimiz, TBMM'nin, ilgili maddenin Cumhurbaşkanlığı makamınca sakıncalı görülen hususlarını düzeltmesi ve çalışma yaşamımızın 'kiralık işçilik' gibi kuralsızlığı yasalaştıran bir kaos ortamına sürüklenmeden çalışma barışının korunmasıdır" dedi.
Çelebi, Kumlu ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Başkanı Salim Uslu, 7 Temmuz'da Gül'le görüşmüş ve "kiralık işçilik" düzenlemesinin neden yürürlüğe girmemesi gerektiğini açıklamışlardı.
Gül sendikaları dinledi, hükümetin "AB'ye uyum" oyununa gelmedi
Hükümet bu maddeyi Avrupa Birliği'nin özel istihdam bürolarına dair direktifine uyum sağlamak gerekçesiyle sunmuştu. Ancak emek örgütleri, düzenlemenin direktife aykırı olduğunu açıklamıştı. Gül de veto gerekçesinde bu bilgiye dayandı.
AB direktifi, AKP'nin yapmak istediğinin tersine, bazı güvenceler içeriyor: Yönergeye göre, mesleki faaliyet olarak geçici iş ilişkisiyle çalıştırılan işçi, aynı firmada "benzer" bir işi yapan sürekli/daimi bir işçiden, çalışma süresi, istirahat süreleri, tatiller, ücret bakımından daha düşük koşullarla çalıştırılamıyor.
Türkiye'nin henüz onaylamadığı Uluslar arası Çalışma Örgütü'nün (ILO) özel istihdam bürolarına dair 181 sayılı sözleşmesi ve tavsiye kararı da göçmen işçilerin korunmasından örgütlenme ve toplu pazarlık hakkına, grevdeki işçilerin ikamesi olarak kullanılamamalarına kadar birçok güvence içeriyor. (TK)