Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), işten çıkarılan gazetecileri dayanışmaya çağırdı. TGS, ATV, Sabah gazete ve dergi grubu ile Habertürk gazete, dergi ve televizyon grubunda son bir ayda işlerini kaybeden 360 basın emekçisi için harekete geçti.
Sendika, işçilerin durumu hakkında bir değerlendirme yapmak ve yasal haklarını aramaları konusunda görüşmek üzere 31 Ocak Pazartesi günü saat 15.00'te TGC Burhan Felek Konferans Salonu'nda bir toplantı düzenleyecek.
bianet'e konuşan TGS Başkanı Ercan İpekçi, toplantıda işten çıkarılanların durumunu, dava açılması halinde ne gibi yardımlar yapılabileceğini, toplu dava olasılığını ve bundan sonrasını konuşacaklarını açıkladı. Toplantıda ayrıca, medyanın genel gidişatı hakkında da görüş alışverişinde bulunulacak.
Gazeteci örgütleri de katılacak
İpekçi, ATV-Sabah grevinin 10 kişiyle çıkılması bakımından zayıf başladığını ama yine de bir direniş noktası olduğunu ifade ederek, binanın önünün hala eylem alanı olduğunu hatırlattı. İşten çıkarmaların sürebileceğini de açıkladı.
Pazartesi günü yapılacak toplantıya, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Gazetecilere Özgürlük Platformu, Basın Konseyi ve Basın Enstitüsü de birer temsilci gönderecek.
"2001'de işsiz kalan gazeteciler mesleği bıraktı"
Sendikadan gelen açıklamada da, medyadaki son tenkisatların yasadışı toplu işçi çıkarma olduğu ifade edildi.
TGS yaptığı açıklamada, "2001 ekonomik krizinde işsiz kalan 5000 dolayında basın emekçisinin bir daha mesleklerine geri dönemediği gerçeği hafızalardan silinmedi" dedi. Bu dönemin ardından, birçok basın emekçisinin de aylarca ücret almadan çalıştığını altı çizildi.
Sendika, gazetecilik işkolunda görev alanların yarısının kayıt dışı olarak çalıştığını, sendikal haklardan yararlananlarında yüzde biri geçmediğini ifade etti.
Dava açmak için bir ay süre var
bianet'e konuşan Avukat Rana Yılmaz da Sabah gazetesinde temel sıkıntının, gazetecilerin 212 Sayılı Basın İş Yasası'na tabi olarak çalıştırılmaması olduğunu ifade etti. Basın İş Yasası, 4857 Sayılı İş Yasası'na göre gazeteciler için daha koruyucu hükümler içeriyor. Gazeteciler Basın İş Yasası'na tabii çalıştırılmadıkları için, hem iş ilişkileri devam ederken hem de iş akitleri feshedildiğinde hak kayıplarına uğruyorlar.
Avukat Yılmaz, hak kayıplarının hem kıdem tazminatında hem de yıllık izin konusunda meydana geldiğini açıkladı. Yılmaz, iş akdi feshedilen çalışanların ödemelerini alırken ve ibraname imzalarken bu hak kayıplarını dikkate almaları gerektiğini vurguladı. Avukat Yılmaz, iş akdi fesihlerinin "geçerli bir nedene" dayanması gerektiğinin de altını çizdi ve gazetecilerin işten çıkarılma tarihinden sonra dava açmaları için bir ayları olduğunu da hatırlattı. (AS/EÖ)