Okuldan Haber Odasına (OHO) programının ikinci günü, katılımcıların HABER-SEN İstanbul Şube bürosunu ziyaretiyle başladı. Burada 8 No'lu Şube Başkanı Engin Başçı, HABER-SEN Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Mehmet Demir ve Denetleme Kurulu Üyesi Kemal Aslan katılımcılara sendikalaşma ve örgütlü mücadeleyle ilgili bilgi verdi. HABER-SEN, TRT'de örgütlü.
"İlgi duyun, katılın"
Gazeteciliğin kamusal bir görev olması nedeniyle ciddi sorumlulukları olduğunu belirten Engin Başçı, sendikalaşma konusuna değinerek, hem özlük hakları için verilen mücadelede bir alanı hem de basın özgürlüğünün güvencesi olarak sendikanın önemine dikkat çekti.
Gazeteciliğin sessiz kalacakların yapabileceği bir meslek olmadığını vurgulayan Başçı, gazeteci adayı katılımcıları sendikal mücadeleye ilgi duymaya ve katılmaya çağırdı.
"Kaleminizin özgürlüğü için de örgütlü olursunuz"
HABER-SEN'in örgütlenme süreçleri hakkında bilgi veren Mehmet Demir de bu alanda örgütlenen ve siyasal iktidarların taşeron olarak kullandığı diğer sendikalardan sonra 4 bin 500 civarında üyeyle üçüncü büyük sendika olduklarını söyledi; eylemlerinin ve yürüttükleri mücadelenin etkileme gücüne değindi.
"Sadece özlük haklarınız için değil, kaleminizin özgürlüğü içinde örgütlü olursunuz" diyen Demir, "Her şey tek bir sorunun cevabına bağlı: Patron değilseniz, emekçisiniz. Örgütlenmekten başka şansınız yok" diyerek örgütlü mücadelenin önemine dikkat çekti.
"TRT yasasının değişmesi gerekiyor"
Özerk bir TRT ve kamu hizmeti yayıncılığı hakkında konuşan Kemal Aslan ise, "işgücü kanamasının, sömürünün ve rekabetin yoğun olduğu bir sektör" olarak basında kaç kişinin çalıştığı konusunda herhangi bir bilgi olmadığını ifade etti. 42 iletişim fakültesinden her yıl mezun olan 6 bin civarında öğrencinin de böylesi bir sektöre katıldığını belirten Aslan, TRT özgülünde kamu hizmeti yayıncılığının önemini anımsattı; TRT'nin kuruluşu itibariyle özerk yapısına geri dönülmesi gerektiğini belirtti.
Mevcut TRT yasasının eksikliklerine de değinen Aslan, AKP iktidarıyla başlayan taşeronlaştırma ve özelleştirme süreçlerine dikkat çekti.
Katılımcıların sorularıyla gelişen tartışmalarda TRT'deki kadrolaşma süreçleri ve sendikal mücadelede karşı karşıya kalınan baskılar da gündeme getirildi. Söyleşinin sonunda bu projenin önemine dikkat çeken konuşmacılar HABER-SEN'in her zaman katılımcılara açık olduğunu belirterek, Okuldan Haber Odasına katılımcılarını örgütlü olmaya çağırdılar. (BB)
* Fotoğraf: Hasan Yıkıcı.