Örgütler, bunların yapılaması halinde Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) Örgütlenme Özgürlüğü Komitesi'ne şikayet başvurusunda bulunmaktan başka çarelerinin kalmayacağını, bunun da Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere sürecini olumsuz etkileyebileceğini bildirdi.
"Sendikal haklarını kullananları hapse göndermek kabul edilemez"
ITUC ve ETUC Genel Sekreterlerinin imzasını taşıyan ortak mektupta, sendika liderlerinin meşru sendikal haklarını kullandıkları için hapse gönderilmesinin "tamamen kabul edilemez" olduğu vurgulanıyor.
Emek örgütleri, "Düzenledikleri gösteri tamamen yasal, üstelik barışçıldı" dedikten sonra, barışçıl gösterilerin şiddetle bastırılmasının ve ardından gelen kovuşturmaların Türkiye'nin onayladığı ILO sözleşmelerinde tanımlı haklara saygısızlık anlamına geldiğini de bildiriyor.
Tombul ve Kutan hapse girme ihtimaliyle karşı karşıya
Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen) düzenlediği basın açıklamasına katıldıkları için aralarında KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Büro Emekçileri Sendikası'nın (BES) eski genel başkanı Bülent Kaya, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Koksal Aydın, Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Başkanı İbrahim Fehmi Kutan'ın da bulunduğu 22 KESK üyesi hakkındaki davada 4 Nisan'da karar vermişti.
Kararda 11 kişiye 1'er yıl 3'er ay hapis cezası ve 407'şer YTL para cezası verildi. Tombul ve Kutan'ın daha önceden ertelenen yargılanmaları bulunduğu için cezaları kesinleşti; diğer KESK üyelerinin cezaları ertelenmişti.
AİHM, eyleme katılan sendikacıya cezanın ihlal olduğuna hükmetmişti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 27 Mart'ta, KESK eylemine katıldığı için uyarı cezası verilen sendikacı Erhan Karaçay'ın örgütlenme özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar vermişti. (TK)
* ITUC ve ETUC'un ortak mektubunun İngilizce tam metnini görüntülemek için tıklayın.