Hopa'daki olayları protesto edenlere açılan soruşturmalara yenileri eklendi. Ankara'da Savcı Nuh Mete Yüksel, Hopa olaylarını protesto etmek için basın açıklaması yapan sendika ve sivil toplum örgütleri başkanları hakkında soruşturma başlattı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bianet'e yaptığı açıklamada, "Emniyet'te kötü muameleye maruz kalan avukatlara bir de soruşturma açılıyor" dedi.
Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Osman Biçer, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Ünsal Yıldız, Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Başkanı Mustafa Şenoğlu, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile İHD Genel Başkanı Türkdoğan'ın ifadeye çağrılacağı açıklandı.
Eski Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) savcısı Yüksel, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (Tüm-Bel Sen) ile bazı KESK yöneticileri ile beş avukat hakkında da soruşturma başlattı.
Toplam 33 tutuklama
Artvin'in Hopa ilçesinde 31 Mayıs'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim mitinginden önceki polis müdahalesinde atılan gaz bombaları nedeniyle hayatını kaybeden Metin Lokumcu'nun ölümü, birçok ilde protesto edilmişti. Hopa'da gözaltına alınanlardan 13'ü Erzurum Özel Yetkili Mahkemesi'nce tutuklandı.
Hopa olayları aynı gün (31 Mayıs) Ankara'da da protesto edildi. Eyleme katılan altı kişi, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ve mala zarar verme" suçlarından tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne konuldu.
Özel yetkili savcılık, mahkemenin "Terör örgütü bağlantısı yok" tespitine rağmen "terör örgütü adına faaliyette bulunmak" suçundan sürdürdüğü soruşturmayı derinleştirdi. 31 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı, birçok ev ve işyerine baskın düzenlendi, 18 kişi gözaltına alındı. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi de gözaltına alınan 15 kişinin tutuklanmasına karar verdi. Böylece Ankara'daki Hopa soruşturmasında tutuklananların sayısı 20'ye çıktı.
Sendikalar ve demokratik kitle örgütleri, olayların ardından yaptıkları basın açıklamalarında, Hopa'daki uygulamaları "hukuk dışı" olarak niteleyen açıklamalar yapmışlardı.
"Demokratik protesto hakkımız var"
Türkdoğan, soruşturma açıldığını doğrulayarak, sebebinin, "gözaltına alınanların avukatlarının onları Emniyet'te ziyarete gitmesiyle çıkan olaylar, yaptıkları eylemler ve basın açıklamaları" olduğunu söyledi. Türkdoğan, soruşturmayla ilgili bianet'e şu açıklamayı yaptı:
* 31 Mayıs'ta gözaltına alınanların avukatları, Emniyet'te 1,5 saat müvekkilleriyle görüştürülmeyerek suç işlemiş oldular. Güvenlik güçleri avukatlara küfür etti, hakaret etti.
* Avukatın görev yapmasına engel olan, onları müvekkilleriyle görüştürmeyen ve şüphelileri saatlerce plastik kelepçeyle bekleten polislere soruşturma açmak yerine, avukatlar hakkında soruşturma açılıyor. İnsanların demokratik protesto hakkı vardır, bu tip trajikomik soruşturmalara son verilmeli.
RP vekillerine idam istemişti
Nuh Mete Yüksel, DGM Savcısı olduğu dönemde, kapatılan Refah Partisi (RP) Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile milletvekilleri Ahmet Tekdal, Şevki Yılmaz, Hasan Hüseyin Ceylan ve İbrahim Halil Çelik hakkında, "Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs" gerekçesiyle idam istemişti. Yüksel, Fethullah Gülen'le ilgili iddianame hazırlamıştı.
2002'de hakkında çıkan seks kaseti iddiasının ardından, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) kınama cezası alan Yüksel, DGM savcılığından alınmıştı. (AS)