Haberin İngilizcesi için tıklayın
sendika.org’un 5 buçuk yıl önce erişime engellenmesi kararını veren Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 11 Mart 2020'de verdiği "ihlal" kararının gereğini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’den savunma istemesi üzerine yerine getirdi ve erişim engelini kaldırdı.
Yerel mahkeme ayrıca sendika.org’la birlikte 118 site ve hesaba getirdiği erişim engelini de kaldırırken kararın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından uygulanması bekleniyor.
Aynı karar 25 Temmuz 2015’te erişime engellenen Özgür Gündem gazetesinin ve Dicle Haber Ajansı’nın siteleri dahil 118 internet sitesi ve bir dizi Twitter adresi için de geçerli.
BTK’nin sendika.org’un sansürü kaldırmasıyla birlikte sendika.org erişime engellendiği 25 Temmuz 2015’ten 1921 gün sonra gerçek adresine geri dönmüş olacak.
Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nin kararındaki ilgili ifadeler anlatım bozukluları ve yazım yanlışlarıyla birlikte şu şekilde:
“… ilgili adreslerin terör örgütünün haber siteleri olduğu, internet içeriğine erişimin engellenmesi kararı verilebilmesi için gecikmesinde sakınca bulunan bir durumun bulunmadığı anlaşılmış olup; 6216 Sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanun 50/2 maddesi’nde ‘yeniden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme Anayasa Mahkemesinin ihlal kararında açıkladığı ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde mümkünse dosya üzerinden karar verir’ hükmünün bulunduğu yine Anayasanın 153/6 maddesi gereği Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağının belirtildiği, bireysel başvurucunun başvurusuna konu ettiği URL adreslerinin 2015/646 sayılı kararından çıkarılarak, Anayasa Mahkemesince karar verilen ihlalin giderilebiceğei anlaşıldığından bireşsel başvurucu itirazına konu ettiği, internet sayfalarına olan İNTERNET ERİŞİMİNİN ENGELİNİN KALDIRILMASINA…”
AYM, iki kez ihlal kararı vermişti
AYM, AİHM’ye yapılan başvurunun ardından sendika.org başvurusunu incelemiş ve 11 Mart 2020’de ihlal kararı vermişti.
Kararda sendika.org’un 2015’ten beri defalarca kez engellenmesine ve Sulh Ceza Hakimliklerinin etkili bir yol olmadığı iddialarına değinmeyen mahkeme ihlal kararı vermiş ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararı Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’ne göndermişti.
AYM, 14 Eylül’de tekrar eden engellemelerle ilgili 8 ayrı başvuruyu birleştirip ikinci bir ihlal kararı daha vermişti.
sendika.org: Sansür ile ‘terbiye’ olmadık
Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nin AYM kararına uyarak sansürü kaldırmasının ardından bir açıklama yapan sendika.org dava süreci hakkında bilgi verdi.
Halkın haber alma hakkını savunduklarını ifade eden sendika.org şu açıklamayı yaptı:
“Nisan 2001’de başladığımız yaklaşık 20 yıllık yayın hayatımızın 5 yılı aşkın bir bölümünü, “Ne zulmü kabul eder ne sansüre boyun eğeriz” diyerek, ikili bir görevi yerine getirmeye çalışarak sürdürdük. Sansür ile “terbiye” olmadık. Erişim engeli gerekçesi olabilecek “sakıncalı” gündemlerin uzağında durmadık. “Sendika.Org susmayacak!” dedik, susmadık.
“Var gücümüzle halkın haber alma hakkını savunduk, ne gazeteciliği direnişten ne direnişi gazetecilikten ayırdık, başka türlü bir gazetecilik bilmedik. Bugün pek çok yayın organının karşısına çıkarılan bir engeli 5,5 yıllık bir mücadelenin ardından devirirken, sansür mekanizmasının daha da boyutlandığını, sansürcülerin vazgeçmediğini, bu mücadelede daha gidilecek çok yol olduğunu biliyor, susmadan bu yolu yürümeye söz veriyoruz.
“5,5 yıldır dava süreçlerini takip eden Av. Sercan Aran, Av. Tonguç Cankurt, Av. Mehmet Ümit Erdem, ABRA Hukuk Bürosu avukatları, Bilişim Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve İfade Özgürlüğü Derneği hukuk ekibine, her erişim engelinde birkaç dakika içinde yeni adresimize taşınmamızı sağlayan Önder, Mustafa ve Ozan’a, basın özgürlüğü mücadelesinde omuz omuza verdiğimiz ve dayanışma etkinliklerimizde yanı başımızda bulduğumuz gazeteci dostlarımıza, TBMM’de internet sansürü gündeme getiren ve Sendika.Org’u yalnız bırakmayan milletvekillerine, Sendika.Org’u var eden, muhabirinden çevirmenine, yazarından yazılımcısına sayısız gönüllüye ve bu sitenin gerçek sahipleri olan, engelleri birlikte aştığımız inatçı okurlarına teşekkür ederiz. (HA)