Sendika, yaklaşık 11 bin 500 sivil havacılık emekçisi adına yürüttüğü görüşmelerde 17 Temmuz akşamına kadar "grev kararını astırmayacak nitelikte yeni teklif beklediklerini, işverenin teklif getirmediğini" bildirdi. Kararı bugün saat 12:30'da THY Genel Müdürlüğü'ne, 14:30'da da THY Teknik A.Ş.'ye astı.
Sendika "Bu karar bu tarihten sonra yeni bir teklif gelse bile uygulanacaktır. Çünkü sendika bu konuda işverenleri defalarca bu noktaya gelmeden önce uyarmış ve üyesine de bu sözü vermiştir" diyor.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin'se canlı yayında, uzlaşılamayan 40 madde olduğunu söyledi, "Biz açık kalplilikle imkanlar çerçevesinde ilave olabilir mi, diye bakacağız. Bir dahaki cuma bu işi bitiririz" dedi.
Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, yeni teklif gelmemesi durumunda daha fazla beklemeyeceklerini ve 8, 10 gün içinde grev kararını uygulamaya sokabileceklerini söyledi.
HAVA-İŞ: Amacımız uçuş güvenliği
"Dünya kalitesinde hizmet üretiyoruz. Haklıyız, uzlaşma olmazsa haklarımız için greve hazırız" diyen sendika, taleplerinin yalnızca özlük haklarıyla ilgili olmadığını, uçuş güvenliğini de amaçladıklarını söylüyor:
"Nasıl deprem riski sıralamasında ilk sıralarda yer alan ülkemizde bilim dışı bir anlayışla, 'Bize bir şey olmaz' denilerek yapı güvenliği göz ardı ediliyorsa, THY AŞ ve THY Teknik AŞ yönetimleri de benzer bir biçimde keyfi ve tek taraflı yönetmelik değişiklikleri yaparak ve var olan toplu iş sözleşmesinin hükümlerini bile ihlal ederek uçuş emniyetini zaafa uğratmaktadır."
Sendikanın verdiği bilgilere göre, geçen yıl Avrupa Havayolları Birliği, THY'yi Avrupa'nın en hızlı büyüyen, en az rötarla faaliyet gösteren ve en az bavul kaybeden şirketi olarak ilan etti.
"THY'de emeğin üretkenliği yüksek, maliyeti düşük"
Verilere göre, THY'deki emek üretkenliği sürekli olarak artıyor ve dünya ölçeğinde üst sıralarda. Ama emek maliyeti çok düşük. Yani THY dünya ölçeğinde gayet ucuz bir emekle çalışıyor. THY, fazla mesai, sosyal kesintiler ve diğer ödemeler dahil ortalama ücretler üzerinden karşılaştırıldığında, Avrupa ölçeğinde emeğin en ucuz olduğu üçüncü işletme.
"Hükümet grevi ertelerse ILO'ya gideceğiz"
Sendika, hükümeti de "grev erteleme" kararı almaması yolunda uyardı. İşverenlerin hükümetle işbirliği halinde grevi ertelenme yoluna gitmeleri durumunda, üyesi olduğu Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'ndan (ITF) uluslararası sendikal dayanışmayı harekete geçirmesini talep edeceğini ve konuyu Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) taşıyacağını bildirdi.
"Daha da önemlisi, erteleme yoluyla sözleşmenin Yüksek Hakem Kurulu'na bırakılması halinde THY ve THY Teknik AŞ'de iş barışının çok ağır, uzun dönemli ve tamiri zor bir darbe alacağını vurgulamayı gerekli görüyoruz." (TK)
* HAVA-İŞ'in toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşananlar ve grev kararına dair bilgilendirme metnini okumak için tıklayın. (PDF belgesi, 40KB)