Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi Sen) hakkında açılan kapatma davası ilk duruşmada ertelenirken, aktivistler örgütlenme özgürlüğünün Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını hatırlattı; davanın geri çekilmesini istedi.
Valiliğin, Sendikalar Kanunu'na dayanarak ve çiftçilerin "işçi ya da işveren olmadıkları için sendika kurmayacaklarını öne sürerek" yaptığı başvuru üzerine açılan davanın duruşması dün Ankara Adliyesi'nde görüldü.
Konfederasyonun kurucu başkanı Abdullah Aysu, yaptığı basın açıklamasında "çiftçilerin örgütlenme hakkının yasal ve meşru olduğunu" vurguladı.
Aysu, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerinin bu hakkı tanıdığını, Türkiye'nin de imzacısı olduğu sözleşmeleri uygulamakla yükümlü olduğunu söyledi.
Bu konuda hükümetin acilen iç hukukta düzenleme yapmasını isteyen Aysu, o zamana kadar da davanın geri çekilmesini istedi.
Valilikler, aynı gerekçeyle Emekli-Sen ve Genç-Sen'e de kapatma davaları açmıştı.
Uluslararası destek
Belçika merkezli Köylü Eylem Hareketi (Movement d'Action Paysanne-MAP) ve Uluslararası Köylü Hareketi'nin (Via Campesina) 20 sendikayı biraraya getiren Avrupa kolu yaptıkları açıklamalarla -üyeleri de olan- Çiftçi-Sen'e destek verdi.
Kapatma davasının "yasal temeli olmadığını" söyleyen örgütler, insan hakları ve özgütlenme özgürlüğüne saygı göstermenin Avrupa Birliği üyeliğinin vazgeçilmez bir koşulu olduğunu vurguladı.
"Çiftçi-Sen, ulus ötesi şirketler ve devlet kuruluşlarının kuşatması nedeniyle zorda kalan milyonlarca köylü ve ailesinin haklarını savunuyor; bu sayede ülkedeki gıda bağımsızlığını korumaya katkı sunuyor."
Anayasa
Çiftçi-Sen Avukatı Nail Tursun da Anayasa 51. maddesinde çalışanların ve işverenlerin önceden izin almaksızın sendika ve üst kuruluşlar kurma hakkını sahip olduğunu vurguladı.
Tursun "işçiler ve işverenler" olan ifadenin 2001'de "çalışanlar ve işverenler" olarak değiştirildiğini hatırlattı.
Yedi sendikanın biraraya gelmesiyle Mayıs 2008'de kurulan Çifçi-Sen hakkındaki dava 10 Şubat 2009'a ertelendi.(EÜ)