CIA Başkanı Mike Pompeo ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford'un ardından ABD Senatosu’nun etkili Cumhuriyetçi senatörlerinden John McCain de Ankara’ya geldi.
John McCain aynı zamanda Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı.
McCain'in açıkılmaları
McCain dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yaptı.
“Avrupa ve Ortadoğu'daki düzensizliklerin arttığı bir dönemde bu ittifak (Türk-Amerikan ittifakı) her zamankinden daha önemlidir.”
Açıklamada Trump yönetimiyle ABD’nin Suriye’deki politikasının değişeceğine yönelik vurgu da vardı:
“ABD'deki yönetim değişikliği Suriye'deki mevcut politikanın yeniden değerlendirilmesi için önemli bir fırsat sunmaktadır. ABD, DEAŞ'ı hızlı ve kalıcı bir şekilde mağlup etmek, düşmanlarımızın kötü etkisine karşı koymak ve bölgede kabul edilebilir bir güç dengesi kurabilmek için Türkiye ile çalışmalı. Bu amaçla Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulması ve Rakka'nın geri alınması için bir öneri ortaya koydu ve bu öneri ABD tarafından ciddiyetle ele alınmalı.”
Kurtulmuş, McCain ziyareti sonrası konuştu
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Pompeo ve Dunford'un ziyaretine de atıf yaparak McCain'in ziyaretini yorumladı.
“Türkiye'nin ABD'den çok üst düzey bu yetkililerle görüşmeleri her şeyden evvel hayra alamettir. ABD ile sahada özellikle Suriye'de bazı görüş ayrılıklarımızın giderilmeye başlandığı, özellikle FETÖ konusunda olumlu adımlar atılmasına imkan sağlayacak birtakım görüş yakınlaşmalarının başladığının da işaretidir.”
Kurtulmuş basın toplantısını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptı.
Basın toplantısında El Bab operasyonunun ardından Türkiye’nin Rakka operasyonunda olma isteği üzerine gelen sorular üzerine şöyle konuştu:
“Rakka'sı da Musul'u da Cerablus'u da El Bab'ı da dahil olmak üzere söylüyorum, bu şehirlerin kurtarılması operasyonlarını mutlaka bu şehrin ahalisiyle birlikte yapmak ve ana hedef olarak da bu şehirde yaşayan insanların geri dönüşlerini sağlamak olmalıdır. Bir terör örgütünü şehirden çıkarırken, yerine başka bir terör örgütünü ikame etmenin son derece sakıncalı olacağını ifade ediyoruz. Bizim için her iki örgüt arasında birisini tercih etmek gibi bir şık yoktur.”
“El Bab modelini Rakka’da kullanmak istiyoruz”
"Cerablus'ta yaklaşık 45 bin insan oraya geldi. Şimdi inşallah El Bab'daki operasyon, orada da sona doğru gelinmek üzere. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin desteklemiş olduğu Özgür Suriye Ordusu güçleri şehrin bütününe hakim olmuştur. Ama dikkatle, titizlikle devam ediyoruz; çünkü DEAŞ'ın olası birtakım intihar saldırılarının ortaya çıkması muhtemeldir. En kısa zamanda bütünüyle El Bab temizlendikten sonra oraya da insanlar gelecektir. Şimdi diyoruz ki aynı modeli, Rakka'da kullanalım.”
Minbic operasyonu olacak mı?
Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından başlayacağı gündeme gelen Minbic (Münbiç) operasyonuna ilişkin takvimin belirlenip belirlenmediği sorulan Kurtulmuş, “Bu operasyonların her biri Türkiye'nin kendi sınırlarını korumasına yönelik bir ulusal güvenlikle ilgili operasyondur. Türkiye'nin ulusal güvenliğini garanti altına alabilmek için atılan adımlardır. Mehmetçiğimizin orada böylesine cansiperane bir mücadelenin içerisine girmesi arasında Türkiye'nin güvenliği bakımından bir fark yoktur. Tabi ki bir planlamasını yapacaksınız, stratejisini oluşturacaksınız. Ama şu gün, şurada, şu; dediğiniz şeyler sahada bire bir olmayabilir. Sahanın gerektirdiği şekilde, bizim en az şekilde kayıp vermemizi sağlayacak planlamalar yapılıyor” dedi.
İncirlik kullanılacak mı?
Olası Rakka operasyonunda, İncirlik Hava Üssü'nün kullanılması yönünde ABD ile ortak bir karar alınıp alınmadığı sorulan Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş'un yanıtı net bir kararın olmadığı yönündeydi:
"Önce ortaya Türkiye ve Amerika tarafının Rakka ile ilgili uluslararası koalisyonun Rakka ile ilgili bir ortak eylem planı çıkmalıdır. Bunun için de ortak bir bakış açısı oluşmalıdır. Ortak bir bakış açısı, ortak bir eylem planını ortaya koyar. Onun sonucu olarak bu planın gerçekleştirilmesi için nerede ve nasıl hareket edileceği ise meselenin sonraki kısmıdır. Türkiye şu anda o noktada değil. Şu anda ortak bir bakış açısına kavuşmak ve Rakka operasyonunun doğru unsurlarla, doğru bir zamanlamayla ve doğru bir stratejiyle yapılmasını sağlamak Türkiye'nin Rakka ile ilgili önceliğidir." (HK)
* Fotoğraf: Kayhan Özer - Ankara/AA