Semiha Berksoy'un kızı Zeliha Berksoy, annesinin gördüğü tedaviyle ilgili olarak "Her şey iyiye gidiyordu. Böbrekleri, akciğeri düzelmişti. Ancak bu sabaha karşı yoğun bakımda fenalaştı ve öldü. Kendisi Atatürk ödülü sahibi ve ilk Türk kadın opera sanatçısıydı. Yeri doldurulamayacak bir sanatçıydı" diye konuştu.
Semiha Berksoy'un ameliyatını gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Cumartesi akşamı Meltem Cumbul ve eşinin Berksoy'u ziyarete geldiğini belirterek, "Şakalaştılar. Hatta Semiha Hanım, Meltem Cumbul'un eşine espiriler yaptı. Ani ölümün nedeni muhtemelen akciğer embolisi" diye konuştu.
"Ben mesleğime aşığım"
Türkiye'nin ilk kadın opera sanatçısı Semiha Berksoy, geçtiğimiz ay kalp ameliyatı olduktan sonra basının karşısına çıkmış ve çok iyi olduğunu, önümüzdeki aylarda yapılacak Viyana Bienali'ne gideceğini açıklamıştı.
Basın mensuplarına poz verirken bir arya da söyleyen Berksoy, "Ben mesleğime aşığım. Gece gündüz mesleğimle meşgulüm" diye konuşmuştu.
Anma töreni Salı günü AKM'de
Semiha Berksoy'un cenazesi, 17 Ağustos Salı günü Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenecek törenin ardından Teşvikiye Camii'nde öğleyin kılınacak namazdan sonra, Çengelköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Sanat dünyası yasta
Semiha Berksoy'un aile dostu ressam Bedri Baykam, "Semiha Berksoy'un kaybı, yalnız sahne sanatları ve resim sanatımız için değil, Cumhuriyet tarihimiz için de büyük bir kayıptır" dedi.
Baykam, Berksoy'un, resim sanatı açısından da öncü çalışmalar yaptığını ve fakat bunların çok geç fark edildiğini dile getirdi.
Berksoy'un 87 yaşında by-pass ameliyatı geçirdikten sonra da sergi açmaya devam ettiğini belirten Baykam, "Bu ameliyattan da kalkabilseydi, eminim dünyayı keşfetmeye devam edecekti" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Ana Sanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Erdinç de, "Semiha Berksoy, Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük değerlerden biriydi. Gerek müzik, gerek resim alanında büyük bir yaratıcı, dünyanın takdir ettiği bir değerdi" diye konuştu.
Berksoy'un 41 yıllık dostu tiyatro sanatçısı Genco Erkal da, Semiha Berksoy'un, ilerlemiş yaşına rağmen sanat üretmeyi sürdürmesinin "gerçek sanatçı"lara özgü olduğunu ifade etti.
Berksoy'un dostu olan opera sanatçısı Prof. Dr. Mesut İktu, Semiha Berksoy'un, opera sanatçılığı yanında çok başarılı bir ressam da olduğunu söyledi.
İktu, "Türk operasının bir devri kapandı. Mesleğe bu kadar aşık sanatçı tanımadım. Atatürk'ün bizzat sahnede dinlediği ve beğendiği çok nadir sanatçılardandı. O kuşağın son temsilcisiydi" dedi.
Bir Cumhuriyet kadını olarak Berksoy
Türkiye'nin ilk kadın opera sanatçısı ve ressam Semiha Berksoy, 1910'da İstanbul'da doğdu. Yüksek dramatik soprana olarak Ankara Devlet ve Opera Balesi'nin başsolistlerinden olan Berksoy, "Mezardan Gelen Mektup" hikayesinin de yazarıydı.
Sanatçı, İstanbul Konservatuarı'nda ve Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi Resim ve Tiyatro Okulu'nda eğitim aldıktan sonra, İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda sesiyle üne kavuştu, Türk ve Avrupa operetlerinde oynadı.
Atatürk tarafından 19 Haziran 1934 tarihinde takdir edilen Berksoy, ilk Türk operası olan Adnan Saygun'un bestelediği "Özsoy"da Ayşim başrolünü oynadı.
Aynı yıl devlet bursuyla gittiği Almanya'da Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera Bölümü'nü birincilikle bitiren Berksoy, 1939'da Richard Strauss'un "Ariadne Auf Naxos" operasında Ariadne rolünü oynayarak, Avrupa'da sahneye çıkan ilk Türk opera primadonnası oldu.
Türkiye'ye 1940'da dönen Semiha Berksoy, Ankara Halkevi'nde, Carl Ebert'in rejisini yaptığı "Tosca" ve "Madame Butterfly" operalarında oynadı. "Il Travatore" operasındaki rolüyle 30. sanat yılı jübilesini kutlayan Berksoy, Devlet Tiyatrosu'nda da dram bölümünde çeşitli oyunlarda rol aldı.
"Deli Dolu" ve "Lüküs Hayat" operetlerinin ilk icrasını da gerçekleştiren sanatçı, Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin 50. yılında, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından ilk kadın opera sanatçısı olarak "Atatürk Opera Ödülü"ne layık görüldü.
75. sanat yılı
Sanatçı Berksoy, ayrıca 1961'den başlayarak Türkiye ve yurtdışında birçok resim sergisi açtı. 1998'de "Devlet Sanatçısı" unvanı alan Berksoy, 2003'de Viyana'da Samlung Esly Modern Müze'de sergiye katıldı. Aynı yıl Viyana'da Salome performansını gerçekleştirdi.
Semiha Berksoy, son alarak İş Sanat Kibele Galerisi'nde retrospektiv resim sergisi açtı. Ünlü tiyatro sanatçısı Prof. Zeliha Berksoy'un annesi olan Semiha Berksoy, yaşasaydı bu yıl 75. sanat yılını kutlayacaktı.(BB)