Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dün (13 Aralık) art arda görülen ve sanık olarak yargılanan Belek ile Bayar'ın katılmadıkları davada, eylemlerin basın özgürlüğü kapsamında kaldığını ve haber amaçlı olduğunu açıkladı.
Savcı Ercan beraat istedi, mahkeme uydu
Suçlamaya ilişkin görüşünü açıklayan Şişli Cumhuriyet Savcısı Mücahit Ercan, "sanıklar hakkında gazetenin 18, 20 ve 25 Kasım 2005 tarihli nüshalarında yayımlanan üç ayrı haberle ilgili dava açıldıysa da haberlerdeki ibarelerin haber amaçlı olarak basıldığı, yayıncıların görüşlerini içermediğini, sanıkların suç işleme kastının bulunmadığı ve eylemlerinin basın özgürlüğü içerisinde değerlendirilmesi gerektiği" yönünde görüş bildirerek sanıkların beraatlarına karar verilmesini istedi.
Savcının esas hakkındaki mütalaasını dinleyen Hakim Fethi Güler de, sanıkların üzerine atılı suçun oluşmadığını, eylemlerinin basın özgürlüğü içerisinde ve haber amaçlı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, iki gazete temsilcisinin beraatlarına karar verdi.
Susurluk haber ve yazılar davalık oldu
Davalar, gazetenin 18, 20 ve 25 Kasım tarihlerinde, "Susurluk çözülseydi Şemdinli olmazdı" başlıklı haberde bulunan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Aysel Tuğluk'un beyanları, Şemdinli olaylarında ölenlerin cenazelerinin haberini veren "Halk böyle uğurladı" haberi, yazar Ahmet Yaşaroğlu'nun "Farklı olması için" başlıklı köşe yazısı ve olaylarla ilgili haberleri yayınlanan sendika, kitle örgütü ve öğrenci eylemlerine yer veren habere açılmıştı.
En az 66 kişiye 301'den dava açıldı
"Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme ve Haber Ağı"- BİA² Medya Gözlem Masası'nın, 17 Kasım'da yayımlanan 2006 yılının Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan Raporu' nda, düşüncelerini özgürce ifade etmeye kalkıştıkları için 301. maddeden 1 Haziran 2005'ten bu yana 65 kişiye dava açıldığına dikkat çekiyor.
Son olarak da İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nin eski başkanı Eren Keskin hakkında Tekirdağ Çerkezköy Asliye Ceza Mahkemesi'nde 301. maddeden bir dava daha açılmıştı. Savcılık davayı, Keskin'in 2004 yılında Demokratik Halk Partisi (DEHAP) Çerkezköy ilçe teşkilatının düzenlediği insan hakları konulu söyleşide söylediği "Türkiye'nin resmi tarihi kirli bir tarihtir" sözü üzerine, "Türklüğü aşağılamak" iddiasıyla açmıştı.
Keskin hakkında Kartal 3. Asliye Ceza Mahkemesi 15 Mart'ta yine 301. madde nedeniyle 10 ay hapis cezası vermiş, daha sonra bunu para cezasına çevirmişti. Keskin bu davada 2002'de Almanya'da yapılan "Kadın Hakları: İnsan Hakları mıdır?" başlıklı panelde "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin manevi şahsiyetine hakaret ettiği" gerekçesiyle yargılanıyordu. (EÖ/KÖ)