Davanın Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dünkü (11 Temmuz) duruşmasında, müdahil avukatlar 29 Haziran'da keşif yapılmasını güvenlik gerekçesiyle kabul etmeyen vali hakkında, görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusu yapılmasını istedi.
Ancak, mahkeme heyetinin başkanı ve bir üyesiyle ilgili sanık avukatlarının reddi hakim itirazıyla ilgili süreç devam ettiğinden, mahkeme işlem yapmadı.
Mahkeme heyeti bu sürecin tamamlanmasını beklediği için davayı 17 Ağustos tarihine erteledi.
Müdahil avukatlardan Sezgin Tanrıkulu kendilerinin ayrıca suç duyurusunda bulunacağını bianet'e söyledi. Müdahil avukatlar, Vali Nasuhbeyoğlu'nun "güvenlik tehdidinin" kimden, nereden kaynaklandığını da açıklamasını istedi; "Sanıkların bir suç örgütünün üyesi olduğu ortaya çıktı; tehdit bu örgütün diğer üyelerinden mi geliyor?" diye sordular.
Şemdinli'de Umut Kitabevi'nin bombalandığı 9 Kasım 2005'te, savcının keşif yaptığı sırada kalabalığın üzerine ateş açılması ve Ali Yılmaz'ın ölmesiyle ilgili, uzman çavuş Tanju Çavuş halen yargılanıyor.
Savcı sanıkların tahliyesini istedi, mahkeme reddetti
Dünkü duruşmada Savcı Sezgin Kaymaz, sanıklar Ali Kaya, Özcan Deniz ve Veysel Ateş'in tahliyesini istedi. Ancak mahkeme heyeti bu talebi reddetti.
"Mahkeme üyelerinin hemen tümünün yeri değiştirildi"
Tanrıkulu, dünkü duruşmada "davanın başlangıcından itibaren yargı dışı güç odaklarının etkilerine dikkat çektiklerini" de aktardı; "Mahkeme üyelerinin hemen tümünün yerlerinin değiştirilmesinin, yeni görev yerlerinin ve konumlarının dikkat çekici olduğunu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda bu dava özelinde özenli olmadığını ifade ettik" dedi.
HSYK yaklaşık iki hafta önce, bin 499 yargıç ve savcının yerini değiştirdiği kararnamesiyle Şemdinli'de Umut Kitabevi'nin bombalanmasıyla ilgili davanın heyetini dağıtmıştı. (TK)