Şemdinli davasının bu sabah Van Askeri Mahkemesi'nde yapılan duruşmasında dava 6 Haziran'a ertelendi.
Diyarbakır Baro başkanı Sezgin Tanrıkulu, 9 Kasım 2005'te kitabevi bombalanan Seferi Yılmaz'ın duruşmaya katıldığını, daha önce ifade verdiği için yeni bir ifade vermeyeceğini söylediğini aktardı.
Tanrıkulu'nun da aralarında bulunduğu 300'den fazla müdahil avukat duruşmaya katılmadı. Avukatlar, geçen duruşmada mahkemenin bağımsız olmadığını söyleyerek davadan çekildiklerini açıklamıştı.
14 Aralık 2007'de yapılan duruşmada avukatların askeri mahkemenin görevsizlik kararı vermesi ve davanın sivil mahkemelerde görülmesini talebi reddedilmişti.
Tanrıkulu, bianet'e, "Bu aşamadan sonra yargılamanın adil bir biçimde sonuçlanacağını düşünmüyoruz" dedi.
Yargıtay bozmuştu
9 Kasım 2005'te, Şemdinli'de, Umut Kitabevi'nin bombalanmasıyla ilgili davada Yargıtay 9. Dairesi sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve üçüncü sanık Veysel Ateş'e Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği 39 küsur yıllık cezaları bozmuş, davaya askeri mahkemenin bakması gerektiğini söylemişti.
Yargıtay'ın bozma kararına itiraz eden avukatlar hakkında soruşturma başlatılmıştı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Van'daki eski mahkeme heyetini tayinlerle dağıtmasının ardından kurulan yeni heyet, bu karara uyup dosyayı Van'daki Askeri Mahkeme'ye yollamıştı.
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi 14 Eylül 2007'de Şemdinli'de Umut Kitabevi'nin bombalanmasıyla ilgili davada görevsizlik kararı verdi ve dosyayı Van Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne gönderdi.
Savcı meslekten atılmıştı
Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı, bugünün Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ı da içeren iddianameyi hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya hakkında da soruşturma başlatılmış, sonuçta Sarıkaya avukatlık da yapamayacak şekilde Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten ihraç edilmişti.
Sanık Kaya için "Tanırım, iyi çocuktur" diyen Büyükanıt, 12 Nisan'daki basın toplantısında, Şemdinli davası için "hukuk cinayeti" diye konuşmuştu. (EÜ/GG)