Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu işbirliği ile Hatay'daki selzedeye yönelik 'psikolojik acil yardım' çalışması başlatıldı.
Türk Psikologlar Derneği Genel sekreteri Suat Özçağdaş , çalışmaların bir ayağının selzedelerle , diğer ayağının ise yardım edenler ile yapılacağını bildirdi.
Hatay'da, İstanbul, Ankara ve Antakya'dan gelen 9 kişilik ekibin dört grup halinde çalıştığını belirten Özçağdaş, şu bilgileri verdi:
"Selden birebir etkilenenler ile görüşüyoruz. Onlar neler hissetti, ne gibi fiziksel ve psikolojik değişmeler oldu? Bu normal midir? Bundan sonraki süreçte önlerinde neler olacak? Bununla nasıl başa çıkabilecekler? Bu konularda bilgi veriyoruz.
"Burada bir tür tedavi çalışması yapmıyoruz . Yapmaya çalıştığımız şey, öncelikle buradaki selzede yurttaşların ne yaşadıklarını anlamaya ve yaşadıkları süreçte onların biraz daha bilgi sahibi olarak rahatlamalarını sağlamaya çalışıyoruz.
"Biz buna Psikolojik Acil Yardım çalışması diyoruz."
Selzedeler kadar kurtarmada görev alan ekiple
de benzer çalışma yürüteceklerini belirten Suat
Özçağdaş, "Çünkü, selzedelerle, afetlerle çalışan
insanlar bir şekilde kendileri de tüketiyorlar. Bu çalışmayı Hatay'da Antakya Belediyesi ekipleri,
Kızılay, DSY ve Köy Hizmetleri ile de yapacağız. Bu
bir pilot çalışma olacak ve imkanların yetmemesi durumunda, başka uzmanlar da çalışmalara katılacak" dedi.
Marmara ve Düzce Depremi sonrasında de benzer
çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Türk Psikologlar Derneği Genel Sekreteri, şöyle konuştu:
"Depremle sel arasında, vatandaşların göstereceği tepkiler açısından bire bir fark yok. Bunların hepsi travma dediğimiz psikolojik tepki türleridir. Fakat Hatay'da şanslı olduğumuz bir şey var. Deprem çok daha geniş bir alana yayılmıştı ve deprem bölgesinde, çok daha büyük kayıplar vardı. Burada da öyle çok yaygın bir kayıplar olsaydı, çalışmalar daha zor olurdu.
"Ama sonuç olarak şunu söyleyebiliriz; deprem veya sel arasında insanların üzerinde psikolojik tepki anlamında hemen hemen hiç bir fark yoktur."
Selzedeye yardımlar...
Bu arada İskenderun Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ise üyelerinden topladığı bir kamyon ayni yardımı Antakya'ya ulaştırdı. Dernek yetkililerinden alınan bilgiye göre:
Yardım kapsamında bin dolayında giysi, 37 battaniye, 54 yastık, 56 yatak, iki takım yemek masası, bir mini fırın ve ocak ile 110 yiyecek paketini Antakya Belediyesi'nin oluşturduğu kriz masasına teslim edildi.
Lever Temizlik ürünleri firması da Hatay'daki
selzedelere ulaştırılmak üzere 97 ton malzeme
gönderdi. Gönderilen yardım malzemeleri Hatay'a ulaştı ve Antakya Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü deposuna indirildi.
Aygaz da kumanya yardımı gönderdi. Selzedelere
verilmek üzere hazırlanan 5 bin adet kumanyanın dağıtımı yapıldı. Firmanın bölge satış yöneticisi Orhan Ertan, ülkenin içinde bulunduğu kriz ortamında yaşanan sel üzerine yardım kampanyasına katılma kararı aldıklarını söyledi. Ertan, yardım için valilik Kriz Masası ile irtibata geçip, gıda yardımı yapma kararı aldıklarını açıkladı Yardımların dağıtılması sırasında hazır bulunan firmanın Bölge sorumlusu Murat Gürtekin de kumanya içinde tavuk, zeytin, peynir, ekmek, meyve, meyve suyu, salatalık, domates, biber bulunduğunu kaydetti. Yardımlar ağırlıklı olarak
Altınçay, Narlıca, Turunçlu, Çekmece, Kuzeytepe, Maşuklu, Güzelburç. Sümerler, Sinanlı, Gazi Mahallesi bölgesine yapılıyor.
Banka hesaplarına haciz kondu
Bu arada selin kentin altyapını çökerttiği Antakya'da belediye hesaplarına haciz konularak, hesaptaki paralar bloke edildi.
Antakya Belediye Başkanı Yeis Şentürk, 30 metrelik yol istimlâki için yıllar önce yapılan istimlak bedeline dava açan Ahmet Narin aday yurttaşın davayı kazanması üzerine, Belediye'nin Ziraat Bankası ve Vakıfbank'taki hesaplarının bloke edildiğini bildirdi.
Narin'in başvurusu üzerine belediye hesaplarına 105 milyar liralık haciz geldiğini belirten Şentürk;
"Selin yarattığı tahribatın parasal olarak değeri belli değil. Ama altyapı tamamen çökmüş durumda. Belediye olanaklarının yanı sıra İstanbul, Gaziantep, Diyarbakır, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Tarsus, Malatya belediye ekiplerinin çalışmasıyla kanalları açmaya çalışıyoruz.
"Vatandaşlarımızla konuşup, taksitlendirme yoluna gideceğiz. Yardım gelmezse bu yükün altından kalkamayız" diye konuştu.
Sel onarımının parası köylerden!
Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Mustafa Altay da bölge milletvekillerinin köy ve beldelerde görmenin mümkün olmadığına ilişkin sitemlerini iletti. 'Hiç olmazsa böyle günlerde acılar paylaşılabilirdi' diyen Altay, yazılı yaptığı açıklamada:
"Köy muhtarlarımıza iki aşamalı öneri getirilmiştir. Buna göre, ilk aşamada , tüm altyapı, içmesuyu, sulama suyu, köprü, menfez ve yolların onarımı programa alınarak, yapılacak.
" Acil önlemler de malzemeler Köy Hizmetlerinden; işçilikleri köy muhtarlıklarınca karşılanmak üzere, alınacak. Bu program hem yıllar alır, hem de köy bütçelerinin milyarlarını .
"Bütçesi, maaşı, işçi ve ekipman olmayan köy muhtarlarına 'kendin pişir kendin ye' denilmektedir. Öyle veya böyle köylerimiz mağdur ediliyor. Bu bize ait bir değerlendirme değil, kamuoyundan geliyor. Bu nedenle acil destek yardımı yapılmasını bekliyoruz " ifadelerine yer verdi.