Salı günü yapılan Yerel Gündem 21 Mersin Kent Konseyi toplantısına katılan DSİ İl Müdürlüğü Başmühendisi Adil Dal selin oluşma nedenlerini açıkladı:
* Kent içinden geçen kuşaklama kanallarının önünün kapatılması,
* 1963 yılında taşkın sular kanununu kapsamına alınan derelerin etrafını -uyarılara rağmen- belediyelerin imara açması,
* Otoyol sularının derelerin debilerini arttırması ve dere kenarlarındaki ormanların yok edilmesi bugünkü sonuçları ortaya çıkarttı.
Beş neden
* DSİ İl Müdürlüğü'nün sel sonrası yaptığı tespitler sonucu, selin 5 nedenden kaynaklandığı ortaya çıktı, bu 5 madde dışındaki belirleyici nedeni aşırı yağıştır. Mersin bir yılda alması gereken yağışı bir ay içinde aldı.
* Dereler etrafındaki zararlar 2001 yılı rakamlarıyla 15, trilyon lira.
* Hasarları aciliyet sırasına göre onarmaya başladık. Şu anda 62 iş makinesiyle çalışıyoruz, Bölge Müdürlüğü'nden istenen 32 makine de yakında çalışmalara katılacak.
DSİ İl Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar sonucunda Mersin'de yaşanan selin nedenleri şöyle belirlendi:
Taşkın derelerinin üstü kapatılınca...
* Şehrin içinden geçen Çavuşlu, Cumhuriyet Mahallesi Pozcu Kuşaklama kanalı ve PTT tesisleri yanındaki çiftlik civarındaki taşkın derelerinin üzeri kapatıldığı için, taşkınla gelen suların getirdiği maddeler, dere üzerine yapılan yapıların ağızlarını tıkamış, gelen sular çevreye zarar vermiştir.
* Yeni yapılan otoyol dere debilerini arttırdı. Çünkü otoyol üzerindeki arazilerden gelen sular belli yerlere kanalize edilmişlerdir.
Ormanlar bahçelik olunca
* Eskiden derelerin membalarında ormanlık ve çalılık araziler mevcuttu. Şimdi dere membası tamamen bahçelik olmuş durumda, o nedenle yağışların derelere intikali daha az zamanda olmaya başladı.
* Müdürlük sınırları içinde bulunan Efrenk, Mezitli, Tece, Tömük, Kargıpınarı ve Alata Dereleri 1963 yılında 4373 sayılı Taşkın Suları Kanunu kapsamına alınmıştı. Buna göre, dere kenarlarından sağlı sollu belli kesimler taşkın sınırı olarak belirlenmişti.
Dere kenarına konut izni verilince...
* Yerel yönetimler uyarıldığı halde, taşkın sınırını göz önüne almadan dere kenarlarına kalıcı yapılara izin verildi. Dereler taşınca evler de su altında kaldı.
* Yerel yönetimlerin dere yataklarından uygunsuz şekilde malzeme alması, dere tabanının derinleşmesine ve daha önce yaptığımız ıslah çalışmalarının tahrip olmasına neden oldu.(ÇM/NU)