Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Oyuncular Sendikası ve Sine-Sen’in ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar sonucunda, setlerin "az tehlikeli" sınıftan "tehlikeli" sınıfa yükseltilmesi talebini kabul etti.
Bu kazanım akıllara sette ölen Selin Erdem davasını getirdi. Erdem'in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınan dava süreci şöyle gelişti.
Mola yeri yoktu
1 Mayıs 2012'de, Hamdi Alkan'ın yönetmeni olduğu Arka Sıradakiler dizisinin çekimlerinin yapıldığı Seyrantepe'deki "set"te meydana gelen iş cinayetinde set işçisi Selin Erdem hayatını kaybetmişti.
Çekimin yapıldığı "set"te, çalışanlara dinlenme ve mola yeri tahsis edilmediği için kapı önündeki kaldırımda ve girişteki alanda mola verilmekteydi. Set ekibine yemek getiren Antik Catering'e ait araç kontrolden çıkarak mola veren Selin Erdem'e çarptı.
Sadece araç sürücüsü hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan iddianame hazırlandı.
Sine-Sen (Sinema Emekçileri Sendikası) ve Oyuncular Sendikası'nın davaya müdahil olma talepleri kabul edilmedi.
İşverenler yargılanmadı
İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ceza davası sürecinde, Selin Erdem'in ailesi, avukatları ve üyesi olduğu Sine-Sen, olayda kusurlu işveren firma yöneticileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Savcılığı bu talepler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Sadece sürücüye ceza kesildi
4 Aralık 2012'de araç sürücüsü sanık İdris Fırat'a taksirle ölüme neden olmak suçundan 4 yıl hapis cezası verildi. Tayin edilen ceza miktarı ve eksik sanıklı yargılama nedeniyle karar aile ve gönüllü hukukçuları tarafından temyiz edildi. Dosya halen Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nde.
Bakanlık işveren kusuru tespit etti
Aileler ve avukatları yalnızca aracı kullanan şoförle sınırlı tutulan yargılama sonucunda verilen kararı temyiz ederek Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Müfettişleri "İş Kazası Raporu" düzenleyerek raporda işverenlerin kusurlarını tespit etti.
AİHM'de
Buna rağmen Anayasa Mahkemesi işverenlerin ceza soruşturmasına dahil edilmelerini reddetti. Dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AIHM) taşındı. (NV)