Edirne'de Selimiye Camisi'ndeki ayak kokusu problemi gül suyu ile çözüldü.
Altı bin kişinin aynı anda ibadet ettiği camide, cemaat sıcak nedeniyle ayak kokusundan şikayet etmeye başladı. Bu şikayetler özellikle cuma namazlarında arttı.
Bunun üzerine Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin talimatıyla beş adet özel hava filtreli gül suyu esans makinesi camiye yerleştirildi.
Selimiye Camisi İmamı Mahmut Müftüoğlu, "Temiz ve ferah koku insanın ruhunu okşayan bir unsurdur. Bu sistemi Türkiye'deki diğer camiler de kullanmalıdır" dedi.
Selimiye Camisi
Mimar Sinan'ın "en iyi eserim" dediği Selimiye Camisi Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından biridir. Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi, 2011'de UNESCO Dünya Mirası listesine girdi.
2. Selim tarafından yaptırılan cami, 14 Mart 1575'te ibadete açıldı. Caminin mermer, çini ve hat işçilikleri de önemlidir. Yapının içi İznik çinileriyle süslüdür.
Caminin müezzin mahfilinin mermer ayaklarından birinin altında ters bir lale motifi bulunuyor. Rivayete göre, caminin yapılacağı arsa üzerinde bir lale bahçesi bulunmaktaydı. Bu arsanın sahibi, başlarda arsasının satılmasını istememiştir.
En sonunda, Mimar Sinan'dan camide bir lale motifi olmasını isteyerek arsasını satmıştır. Mimar Sinan da lale motifini ters olarak yapmıştır. Lale motifi bu arsada bir lale bahçesi olduğunu, ters olması ise sahibinin tersliğini temsil ediyor. (NV)
* Bu haberi edirnem.net'ten derledik