İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) heyetinin Manisa'nın Selendi ilçesinde Romanlara ırkçı saldırıyla ilgili raporunda yer alan bilgilere göre, Kaymakam Selim Palamut, Romanların "adli olaylara" karıştığını, halkın Romanların çadırda yaşamasından rahatsız olduğunu söylüyor.
Raporda görüşülen Selendililerin "Romanları istemediği"ni dile getirdikleri bilgisi de var. MHP'li Belediye Başkanı Nurullah Savaş'sa "Selendi halkı kendi dışında kimseyi kabul etmez, deniliyor. Ama ben uşaklıyım ve bu ilçede belediye başkanı seçildim" diye konuşuyor.
5 Ocak gecesi yaşanan saldırıdan üç gün sonra Selendi'de görüşmeler yapan heyetin raporundaki Palamut, Savaş ve Selendililerin sözleriyle ilgili bazı bölümler şöyle.
"Adli olaylara karışıyorlar"
Raporda Kaymakam Palamut'un Romanların "adli olaylara karıştığını" söylediği, bunların kayıtlarını heyete gösterdiği bilgisi var. Palamut, saldırıdan sonra kalp krizi geçirip ölen 69 yaşındaki Necdet Uçkun'la ilgili "Selendi'nin ileri gelenlerinden bir kişiyi öldürdüğünü ve uzun yıllar cezaevinde yattığını,böyle olduğu halde selendi halkının bu kişiyi kabul ettiğini ,geçimlerini araba alım satımı gibi işler yaparak sağladıklarını ama bunu da usulüne uygun yapmadıklarını" dile getiriyor.
"Çadırlarda pislik oluyor"
Palamut, Romanların yoksul olduklarını, "Selendi'deki 63 Roman'ın üzerlerine kayıtlı üç mülk olduğunu gerisinin çadırda yaşadıklarını, çadırda yaşayanlardan halkın rahatsız olduğunu, pislik olduğunu, Selendi halkının Romanlardan rahatsızlığı olduğunu, ayrı bir Roman mahallesi olmadığını, Romanların normal halkın içinde evlerde oturduğunu söyledikten sonra, olayla ilgiliyse şunları diyor:
"Kapalı yerlerde sigara yasağı uygulatıyoruz, olay sigara yasağından çıkmıştır. Burhan (Uçkun) sigara içince kahve sahibi kahveden çıkarmıştır. Burhan'ın babasının ölümü doğal bir ölümdür olayla alakası yoktur. 5 Ocak günü gelişen olaylarda jandarma komutanı ile görüşüp arka yoldan Romanların jandarma karakoluna götürülmesini ben sağladım. Anonsu da ben yaptırdım (saat 11:30-12:00 civarında).
"Belediye Başkanı zaten olaylar başlarken ilçede değildi. Vali Bey ilçeye gelmişti. Anons, halkı yatıştırmak için herkesi kaymakamlık binasının önüne toplayarak valinin konuşmasını dinletmek içindir. Zaten Vali Bey'in konuşmasından sonra olaylar yatıştı, halk dağılmıştır.
"Selendi de 30 polis-30 jandarma bulunmaktadır O gece tahmini 50 civarında görevli çalıştı. Olayların yatışmasından sonra Vali Bey'le jandarma karakoluna gittik, Vali Bey Romanlara 'Kalmak mı istiyorsunuz, gitmek mi' diye sordu; kalırlarsa can güvenliklerini sağlayacağını belirtti. Romanlar kendi aralarından konuştular ve Gördes'e gideceklerini söylediler. Devlet can güvenliklerini sağlar, ama korktukları için gittiler. Mağdurların evlerini tamir ettirdik."
Savaş: Uşaklıyım, beni seçtiler
Belediye Başkanı Savaş'ın sözleriyse şöyle:
"İlçemizde Romanlar 5 ayrı mahallede oturmaktadır. İç içe yaşamaktayız, şimdiye kadar hiçbir sorun yaşamadık, birbirimize gidip geliriz. 5 Ocak günü ben saat 17 civarında ilçeden ayrıldım, çocuklarım Salihli'de okudukları için onların yanına gitmiştim. Olaylar başladıktan sonra Kaymakam Bey beni aradı, olayları anlattı, kendisine geleceğimi belirttim ama istemedi. Daha sonra tekrar konuştuğumuzda gelmem gerektiğini söyledi, ben de ilçeye geldim.
(...)
"Selendi halkı kendi halkının dışında kimseyi kabul etmez deniliyor. Ama ben Uşaklıyım ve bu ilçede belediye başkanı seçildim.
"Belediyenin kepçeleri hasar gören araçları yoldan çekmek için kullanıldı. Vali Bey ilçeye geliyordu hasar gören araçları ilçemizde başka kurtarıcı olamadığı için onlarla çektik."
"Romanları istemiyoruz"
Raporda Selendi halkıyla görüşmelere dair ifadelerse şöyle:
"Heyetimiz sokakta Selendi halkıyla sohbet etmiştir. Bu sohbette Selendi halkı Roman vatandaşların artık Selendi'ye gelmemesini, onları istemediklerini, tekrar ilçeye davet etmeyeceklerini, Romanları istemediklerini ifade etmişlerdir. Yapılan sokak sohbetlerinde bile ilçe halkının öfkesi gözlenmiştir." (TK)