Akhisar Çağdaş Roman Derneği Başkanı Erdoğan Şener, Manisa, Selendi'deki ırkçı saldırıdan sonra, ilçede hiçbir Roman'ın kalmadığını bianet'e söyledi.
"Yerinden edilen Romanlar geri dönmek istemiyor"
Şener'in verdiği bilgiye göre, dün geceden beri Gördes ilçesinde konaklayan 18 mağdur Roman ailesi var. Sayıları 76.
Şener, mağdur Romanların da, Vali Celalettin Güvenç'in "Can güvenliğinizi sağlarız" güvencesini vermesine karşın, yerinden edilenlerin ilçeye geri dönmek istemediklerini söyledi; bunu "Selendi, kırsal ve küçük bir ilçe. Can güvenlikleri sağlansa bile toplumsal hayat, iş sorunu olacak. Hayat kolay olmayacak" sözleriyle açıkladı.
Salihli'ye gidiyorlar
Bugün Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi'yle ve Vali Güvenç'le görüşmelerinin ardından, Kızılay'ın Salihli'de prefabrike evler kurmasına karar verildiğini söyleyen Şener, ayrıca Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı'nın da "Kimse kabul etmezse, kapılarımızı Romanlara biz açarız" dediği bilgisini verdi.
"Çocuklar eğitimsiz kalmayacak"
Çocukların eğitimiyle ilgili valinin de hassas olduğunu bildiren Şener, prefabrike evlere yerleşme süreci tamamlanır tamamlanmaz, çocukların eğitimiyle ilgilenileceği taahhüdünü aldıklarını da söyledi.
"Kaymakamın tavrı değişti"
Şener, Gördes'e vekalet eden Demirci Kaymakamı Yalçın Sezgin'in tavrının da bugün değiştiğini, bu akşam yerlerinden edilen Romanlara yemek sağlanmasını düzenleyen Sezgin'in dün akşamki tavrının "ellerine birkaç kuruş sıkıştırıp göndermek" olduğunu da ifade etti.
"Romanlar kahvelere gelmesin" kışkırtması
Olaylarla ilgili Roman Dernekleri Federasyonu için rapor hazırlığında olan Şener, hükümetin "Roman Çalıştayı"nı düzenlemesinin ardından Selendi'de Romanlara yönelik ayrımcılığın arttığını, "Kahvelere gelmesinler, çay vermeyeceğiz" konuşmalarının yaşandığını, hatta "Kürtler başkaldırdı, Romanlar da başkaldıracak" algısının yaratıldığını öğrendiklerini aktardı.
Ancak Şener, "Biz Akhisar'da böyle bir şeyle hiç karşılaşmadık. Bunun küçük bir grup tarafından provoke edildiğini, kışkırtıldığını düşünüyorum. Selendi halkının tamamının böyle düşündüğünü sanmıyorum" diye de ekledi.
Çalıştay'a Roman örgütleri adına katılanlardan biri olan Şener, raporu gelecek hafta tamamlayıp kamuoyuyla paylaşabileceklerini de dile getirdi.
Yoksul ilçenin daha da yoksul Romanları
Şener'in verdiği bilgiye göre, yaklaşık 6 bin nüfuslu Selendi, zaten yoksul bir ilçe; işsizlik yoğun. Romanlarsa, iş bulabildikçe geçici tarım işçiliği yapıyor, seyyar satıcılık, hurdacılık, ayakkabı boyacılığı gibi işlerle geçimlerini sağlıyor.
Romanlara linç saldırısı
Yılbaşı gecesi bir kahvehanede "Çingeneye çay yok" denmesiyle başlayan gerginlik kavgaya dönüşmüş, önceki gece yaklaşık bin kişi Romanların yaşadığı bölgeye saldırmıştı. Romanların evleri, çadırları, araçları tahrip edilmiş, "Selendi bizimdir, bizim kalacak", "Selendi'de Roman istemiyoruz" sloganları atılmıştı. (TK)