Manisa Selendi’de 2010’da Romanların linç edilip arkasından ilçeden sürüldüğü olayla ilgili görülen davada karar beklenirken bir sanık avukatı davadan çekildi. Ocak ayında zamanaşımına uğraması beklenen davada, avukatın bu tutumu dosyanın zamanaşımına uğraması için bir taktik olarak görülüyor.
Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen 21. Duruşmadan karar çıkması bekleniyordu. Ancak 20 sanığın avukatı davadan çekildi. Bir sonraki duruşma 23 Aralık’ta.
bianet’e konuşan Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel Tutal, avukatın dosyayı zamanaşımına uğratmak için bir taktik olarak davadan çekildiğini belirtti.
“Geçen duruşmada biz dernek olarak rapor sunmuştuk. Karşı taraf bu rapora karşı zaman istemişti. Hakim de zamanaşımını gözeterek bir tarih vermişti. Ancak bu duruşmada bir avukat çekildi, bunun da tebliğ edilmesi için duruşma yine zamanaşımı gözetilerek 23 Aralık’a ertelendi. Normal şartlarda bu duruşmadan karar çıkması bekleniyordu. Bu sanıkların cezasızlıktan faydalanmak için başvurdukları bir taktik. Hakim de bunun farkında. Umarım bir sonraki duruşmada da aynı durumla karşılaşmayız ve karar çıkar.”
TIKLAYIN - SELENDİ RAPORU: LİNÇ VE SÜRGÜN EDİLEN ROMANLAR HUZUR BULAMADI
Ne olmuştu?
Manisa Selendi'de 2010 yılında yılbaşı gecesi, bir kahvede Romanlara saldırı ile başlayan olaylar, kısa sürede Romanların ev ve işyerlerinin taşlanmasına dönüştü.
5 Ocak'ı 6 Ocak'a bağlayan gece, Manisa'nın Selendi ilçesinde 35 yıldır yaşayan, 75 kişilik Roman topluluğuna, "Selendi bizimdir bizim kalacak" "Burası Selendi buradan çıkış yok" "Çingeneler buradan gitsin" gibi sloganlar eşliğinde yaklaşık bin kişi saldırdı.
Roman evleri, çadırları, arabaları yakıldı, yıkıldı, tahrip edildi. Polis yetersiz kaldı. Romanlar Jandarma gücüyle kurtarıldı. Selendili Romanlar, Manisa'nin Salihli ilçesine göç ettirildi.
Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı olaya karıştıkları iddia edilen 80 sanık hakkında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek", "kamu malına zarar vermek", "mala zarar vermek", "silahla tehdit", "2911 sayılı Gösteri ve Toplantı Yürüyüşleri Kanununa muhalefet" suçlarından 3 yıldan 150 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Kamu güvenliği sebebiyle davanın Uşak'ta görülmesine karar verildi. (NV)