Manisa Selendi’de 2010’da Romanlara yönelik linç ve arkasından Romanların ilçeden sürüldüğü olayla ilgili görülen davada karar çıktı.
Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 22. duruşmada, 80 sanıktan 38 sanık TCK’nın 216. maddesi olan “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılamak"tan ve TCK’nın mala zarar vermeye dair 151, 152. maddesinden 8 ay ile 45 yıl arasında ceza aldı. Diğer sanıklar beraat etti.
Emsal olacak
Duruşmada Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İzmir milletvekili Özcan Purçu da vardı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'ndan Siyasi danışman Sema Kılıçer de duruşmayı izledi.
bianet'e konuşan Purçu, adaletin yerini bulduğunu söyleyerek bu karardan sonra hiçbir ırkçının Romanlara yönelik linç girişiminde bulunmaya cesaret edemeyeceğini söyledi.
"Bu karar emsal olacak. Barışçıl, kardeşçe bir ortamda herkes bu ülkede yaşayabilmeli. Her il ve ilçede isteyen mesken tutabilmeli, yerleşme hürriyetini kullanabilmeli."
İznik davasını da etkilemeli
Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel Tutal, karara sevindiklerini belirterek bunun Roman mahallelerindeki olası linç girşimlerini önlemede etkili olmasını umduklarını belirtti.
“1,5 yıldır davayı takip etmemizin ve müdahil olmamızın olumlu bir katkısı olduğunu düşünüyoruz. Hazırladığımız Selendi raporunun da etkili olduğunu düşünüyoruz.
"Bu sonucun diğer İznik’teki dava için örnek teşkil etmesini bekliyoruz. Orada da suçlular beraat etti ancak biz dernek olarak ‘halkı kin ve nefrete sürüklemek” sebebiyle suç duyurusunda bulunduk. Bu davada sorumluların ceza alması bundan sonra Roman mahallelerine yönelik linçlerin önüne geçmede faydalı olacak.”
TIKLAYIN - SELENDİ RAPORU: LİNÇ VE SÜRGÜN EDİLEN ROMANLAR HUZUR BULAMADI
Ne olmuştu?
Manisa Selendi'de 2010 yılında yılbaşı gecesi, bir kahvede Romanlara saldırı ile başlayan olaylar, kısa sürede Romanların ev ve işyerlerinin taşlanmasına dönüştü.
5 Ocak'ı 6 Ocak'a bağlayan gece, Manisa'nın Selendi ilçesinde 35 yıldır yaşayan, 75 kişilik Roman topluluğuna, "Selendi bizimdir bizim kalacak" "Burası Selendi buradan çıkış yok" "Çingeneler buradan gitsin" gibi sloganlar eşliğinde yaklaşık bin kişi saldırdı.
Roman evleri, çadırları, arabaları yakıldı, yıkıldı, tahrip edildi. Polis yetersiz kaldı. Romanlar Jandarma gücüyle kurtarıldı. Selendili Romanlar, Manisa'nin Salihli ilçesine göç ettirildi.
Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı olaya karıştıkları iddia edilen 80 sanık hakkında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek", "kamu malına zarar vermek", "mala zarar vermek", "silahla tehdit", "2911 sayılı Gösteri ve Toplantı Yürüyüşleri Kanununa muhalefet" suçlarından 3 yıldan 150 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Kamu güvenliği sebebiyle davanın Uşak'ta görülmesine karar verildi. (NV)