Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu davanın ilk duruşması Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.
Ara kararını açıklayan mahkemeye heyeti, Demirtaş'ın tutukluluğunun devamına hükmetti. Bir sonraki duruşma 14 Şubat'ta.
Gözlem heyeti salona alınmadı
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Demirtaş'ın duruşmasını takip etmek üzere çok sayıda yabancı heyet Sincan Cezaevi Kampüsü önüne geldi. 1250 avukatın savunmak istediği Demirtaş'ın duruşmasının 20 kişilik salona alınması tepkilere neden oldu.
Gelen heyetler arasında Birleşik Krallık Lordlar Kamarası, İngiltere İşçi Partisi, Fransa Sol Parti, Fransa Kominist Partisi, İtalyan İlericiler ve Demokratlar Hareketi, İsveç Sosyal Demokrat Parti, Norveç Kızıl Parti, Yunanistan SRİZA Partisi, İngiltere'den İnsan Hakları aktivisti ve avukatlar, Alman Sosyal Demokrat Partisi, Avrupa Parlamentosu Sol Grubu, İngiltere İşçi Partisi, Britanya Genel Sendikası, Danimarka Kırmızı-Yeşil Birlik Grubu ile Danimarka Liberal Parti üyeleri vardı.
Ancak gözlemciler ve milletvekilleri güvenlik gerekçesiyle mahkeme salonuna alınmadı.
Demirtaş SEGBİS ile bağlanmayı kabul etmedi
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın savunması yargılandığı davalara şimdiye kadar SEGBİS ile alındı.
Duruşma salonuna getirilmeyen Demirtaş, SEGBİS ile bağlanmayı kabul etmeyerek duruşmaya katılmadı. Demirtaş bizzat duruşmaya katılmak için Edirne Cezaevi'nden dilekçe gönderdi. Ayrıca Demirtaş, SEGBİS uygulamasına ilişkin yasanın iptali için mahkemenin AYM'ye başvurmasını ve bu nedenle yargılamada durma kararı verilmesini istedi.
Demirtaş 6 talep sıraladı
Demirtaş, duruşma öncesi 12 sayfalık bir dilekçe yazarak altı talepte bulundu.
- SEGBİS konusunda CMK 196/4'ün değil, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 6'ncı maddesinin esas alınarak, soyut yasa maddesi uyarınca ve gerekçesiz bir şekilde SEGBİS üzerinden duruşmaya katılmama yönünde verilen hukuka aykırı kararın geri alınmalı ve duruşmada hazır edilmeme karar verilmeli.
- Savunmamı üstlenen yüzlerce avukat için duruşma salonunda yer tahsis edilmeli.
- Duruşmayı izleyecek aile, sosyal çevrem, hasım, yerli ve yabancı izleme heyetleri, HDP genel merkez, il ve ilçe teşkilatlarından gelecek izleyiciler dikkate alınarak salon tahsis edilmeli.
- Salon, avukatlarımla birlikte ve fiziksel yakınlık içerisinde oturulacak şekilde düzenlenmeli.
- Dizüstü bilgisayar, tepegöz vb araçlarla görsel savunma yapacağımdan, bu teknik imkanlar sağlanmalı.
- Binlerce belge içeren yüzlerce dosyadan ibaret savunma araçlarıyla duruşmaya katılacağımdan, savunmamı yapacağım yere, önümde duracak şekilde ve makul büyüklükte bir masa konulmalı.
Savcı istedi, mahkeme "tutukluluğa devam" dedi
Savcı, 31 fezlelekeden yargılanan Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamını istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme Demirtaş'ın tutukluluğunun devamına karar vererek, bir sonraki duruşmada hazır edilmesi için ilgili yerlere müzekkere yazılmasına hükmetti. Ayrıca dosyadaki eksik bilgi ve belgelerin istenmesi için bazı mahkeme ve il emniyet müdürlüklerine de müzekkere yazılmasına karar verem mahkeme, duruşmayı 14 Şubat 2018 tarihine ertelendi.
Polisten bekleyenlere 'müdahale' uyarısı
Polis, dışarıda bekleyen vatandaşlara, Ankara Valiliği'nin basın açıklamasını yasakladığını ve müdahale edeceği yönünde uyarıda bulundu.
Ankara Valiliği, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve İdris Baluken'in davalarının olduğu 6-7 Aralık tarihlerinde Sincan Cezaevi önü ve Ankara Adliyesi önünde yapılacak her türlü eylem etkinliğin yasaklandığını duyurmuştu.
Avukat: "Siyasi kin ve husumet davası"
Duruşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demirtaş'ın avukatlarından Aydın Erdoğan, davayı "siyasi kin ve husumet davası" olarak nitelendirdi. Erdoğan, "Demirtaş'ın bir örgüt yöneticisi olduğu doğrudur. Ancak bu örgüt HDP'dir. Demirtaş HDP'nin tüm kurul ve meclis grubunun eş başkanıdır" şeklinde konuştu.
7 Haziran seçim sonuçlarına değinen Erdoğan, "AKP, 2002 yılından bu yana ilk yenilgisini HDP karşısında aldı. Yaşanan yenilginin ardından seçim sandığında kazanamayan AKP yargı eliyle HDP'yi sindirmeye çalışmaktadır" dedi.
HDP'den açıklama: Dava hukuk garabetidir
HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın "Demirtaş davası hukuk garabetidir" başlıklı açıklamasında "Yargılamanın herkese açık olması gerekir. Aksi durum aleniyet ilkesine aykırılık teşkil eder" derken şunları kaydetti:
"Tahsis edilen salon savunma hakkını da ihlal eder niteliktedir. Sayın Demirtaş'ı savunacak avukat sayısı bin 250'nin üzerindedir. Tahsis edilen salonla avukatların davaya dahil olması engellenmeye çalışılmaktadır."
Filiz Kerestecioğlu: Engellemelere rağmen insanlar sabahtan beri burada, soğukta. Üstelik #Demirtaş gelmeyeceği halde. Bu da ona olan sevgiyi, direnci gösteriyor. pic.twitter.com/Gph8bHzNgS
— HDP (@HDPgenelmerkezi) 7 Aralık 2017
"Konuşmaların hepsini mecliste yaptım"
Demirtaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce 4 Kasım 2016'da tutuklandı.
Demirtaş, 17 Şubat 2017'de iddianameye konu 31 fezlekenin neredeyse tamamının dokunulmazlık değil, sorumsuzluk kapsamında olduğu gözetilerek, o konuşmaların tamamını TBMM'de de yaptığını belirterek, Anayasa, CMK, AYM ve AİHM kararları doğrultusunda tutukluluk haline son verilmesini talep etmişti. (PT)