* Fotoğraf: Arşiv - bianet
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş için tahliye başvurusu yapıldı.
Tahliye başvurusu için Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Demirtaş’la ilgili verdiği hak ihlali kararı gerekçe gösterildi.
“Tutukluluk durumuna son verilmeli”
Medyascope’tan Ferit Aslan’ın haberine göre, Demirtaş’ın avukatları Mahsuni Karaman, Benan Molu, Ramazan Demir, Aygül Demirtaş Gökalp ve Sertaç Buluttekin tarafından yapılan başvuruda şu ifadeler yer aldı:
“Müvekkilin, şüphelisi olmadığı bir soruşturma kapsamında, halen Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dosya kapsamıyla gerekçe gösterilerek tutuklanması, Anayasa Mahkemesi’nin 9 Haziran 2020 tarih ve 2017/38610 Başvuru Numaralı karar ile müvekkilin makul süreyi aşan tutukluluğu nedeniyle verdiği hak ihlali kararının birlikte nazara alınarak özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal eden bu tutukluluk durumuna son verilmesini talep ederiz.”
Ne olmuştu?
AYM 9 Haziran’da aldığı kararda, Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresinin makul süreyi aştığına, dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğine karar vermişti.
AYM, kararın örneklerini bilgi için Adalet Bakanlığı ve Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.
Yargı süreci HDP'ye yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş Kasım 2016'da çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklanmıştı. Demirtaş'ın tahliyesi için 15 Mayıs'ta Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvuru, 21 Mayıs'ta reddedilmişti. Demirtaş'ın tahliye talebi üst mahkeme olan Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da 24 Mayıs'ta reddedilmesi üzerine avukatlar 29 Mayıs'ta Demirtaş'ın başvurusunun öncelikle görüşülmesi talebiyle AYM'ye başvurmuşlardı. Anadolu Ajansı (AA) 13 Haziran Çarşamba akşamı geçtiği haberde, AYM'nin Demirtaş'ın tahliye talebini reddettiğini belirtmişti. HDP'den 14 Haziran Perşembe günü yapılan yazılı açıklamada ise özetle şu ifadelere yer verildi: "AYM, başvurunun yapıldığı gün İçtüzük 73 uyarınca tedbir talebinin reddine karar vermiştir. Ancak Demirtaş ile ilgili İçtüzük Madde 73'e göre herhangi bir talebimiz bulunmamaktadır. Talebimiz, İçtüzük 68 uyarınca dosyanın öncelikli ele alınması talebidir. AYM'nin olmayan bir talep hakkında karar vermiş olması, dosyayı incelemeden direktifle karar verdiğinin açık bir göstergesidir. Ayrıca olmayan bir taleple ilgili verilen bu karar toplumda algı oluşturmak için basına da servis edilmiştir." Demirtaş da, 19 Haziran'da avukatları aracılığıyla yaptığı paylaşımda "Anayasa Mahkemesi'nin tahliye talebimi reddettiği şeklindeki haberler doğru değildir. AYM, avukatlarımın tahliye başvurusunu henüz görüşmedi bile. Halen ölü taklidi yapıyorlar. AYM, dosyamı ele almaya korkar hale getirildi. Gerçekten çok yazık" dedi. Bunun üzerine Demirtaş'ın avukatları, AİHM'e 26 Haziran'da başvuru yaptı. 20 Kasım 2018'de AİHM Demirtaş kararını açıkladı ve "Serbest bırakılsın" dedi. Serbest bırakılmayan Demirtaş, halen Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu. |
(TP)