*Fotoğraf: AA / Milliyet
TMMOB, Batı Karadeniz'de meydana gelen ve yıkımlara neden olan sel ile ilgili açıklama yaptı. TMMOB, yanlış su yönetimi ve HES politikalarının sonlandırılması çağrısında bulundu.
Kastamonu, Bartın, Sinop'u etkileyen sel felaketiyle ilgili açıklama yapan TMMOB, sel felaketlerinin temel nedenlerini şöyle sıraladı:
- İklim değişikliği etkileri yanında insan kaynaklı doğa tahribatları
- Yanlış su politikaları
- HES'ler
- Plansız ve çarpık kentleşme
- Yetersiz altyapı
- Merkezi ve yerel yönetimlerin kentleri rant politikalarına teslim etmesi
"Öneri ve itirazlar dikkate alınmalı"
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"HES'ler ile vadi yataklarının doğal yapısı ve akış bozulmuştur. Çarpık kentleşme sonucu, dere taşkın alanları ve dere yatakları yapılaşmaya açılmıştır. İmar affı adı altında, yanlış yerlerde mühendislik hizmeti alınmadan inşa edilen kaçak yapılara göz yumulmuş, yurttaşlarımız güvenliksiz ve sağlıksız yapılarda, risk altında yaşamaya mecbur bırakılmıştır.
"Yanlış su yönetimi ve HES politikaları sonlandırılmalıdır. Dere yatakları acilen bilim ve tekniğin kurallarına uygun olarak rehabilite edilmeli, heyelan riski olan alanlar yapılaşmaya açılmamalı bu alanlar üzerindeki mevcut yapılar kaldırılmalıdır.
"Dere yatakları, tekrar yapılaşmaya açılmaması için Anayasal koruma altına alınmalıdır. Bilim ve tekniğe uygun olmayan, ranta dayalı, doğa ve yaşam düşmanı projelere artık izin verilmemelidir.
"TMMOB gibi kuruluşlarının afet yönetimi sisteminden dışlanmasına son verilmeli, öneri ve itirazlarımız dikkate alınmalıdır. Çözüm daima doğa ve toplum çıkarlarını gözeten politikalarda ve akıl, bilim ve tekniktedir."
"Sel felaketlerinin sorumlusu iktidardır"
Mimarlar Odası Ankara Şubesi'ne bağlı oda temsilcilikleri de Bartın’da ve Kastamonu’da sel bölgelerine giderek incelemelerde bulundu.
Ankara Şubesi, "Batı Karadeniz'de yaşanan sel felaketlerinin sonucu, hiçbir afetten ders çıkarmayan iktidarın öngörüsüzlüğünü ve hazırlıksızlığını bir kez daha ortaya çıkarmıştır" dedi.
Şube, tüm sorumluluğu üstlenmesi gereken yetkilileri bölgenin afet alanı ilan edilmesi için göreve çağırarak şunları söyledi:
"Bilime aykırı kentleşme, dere yataklarının betonlaşması, dereleri kelepçeleyen plansız HES yapımları ile sel felaketlerinin sorumlusu, doğa ile uyumlu kentleşme politikaları yerine yaşam alanlarını betona boğan iktidardır.
"Yönetim aczi yaşanıyor"
"Arka arkaya yaşanan yangınlar, seller ile ülkede gelişen olaylara hazırlık yapmayan, müdahale edemeyen ve sonucunda can ve mal kaybına neden olan bir yönetim aczi yaşanıyor. Yaşanan doğa olaylarının afete dönüşmesine yol açacak politikaların yanında, bu afetleri yönetecek birikime de sahip olmayan iktidar, yurttaşların öncelikle can güvenliğini daha sonra ise onlarca yıllık emeklerini tehlikeye atmakta üstelik kayıplar için de yine halkı borçlandırma seçeneğini sunuyor. Dayanışma ile aşılmaya çalışılan bu süreçlerde, halkın güvencesi olması gereken devlet aygıtları bürokratlarca keyfi şekilde kullanılmakta, afetlerden etkilenen halkın yaralarını sarma görevi yine vatandaşa bırakılıyor."
(SO)