"Seks İşçilerinin Güvenli Cinsel Davranışlarının Desteklenmesi Yoluyla HIV/AIDS ve CYBE'lerin Önlenmesi"adlı proje kapsamında" İKGV, bir de "Kadın Kapısı Danışma Merkezi" kurdu.
Merkezin güvenli cinsel ilişki ve kondom kullanımı, seks işçilerinin yasal sorunları gibi konularda seks işçilerinin başvuru noktası olması planlanıyor.
İKGV'ndan Muhtar Çokar ve Filiz Ataoğlu yaptıkları açıklama da, seks işçilerine yönelik ayrımcılık, dışlama ve şiddete dikkat çektiler.
Avrupa Birliği'nin (AB) maddi desteğiyle başlatılan projenin ilk ayağında, 10'u travesti-transseksüelden oluşan 25 seks işçisinin "Meslektaş Eğitici" eğitimden geçirilmesi hedeflendi.
Çokar, "Meslektaş Eğiticiler, güvenli seks ve AIDS konularında meslektaşlarını eğiterek, bilginin yaygınlaştırılmasını sağlayacaklar" dedi.
İnsan Kaynağı Geliştirme Vakfı'nın "Seks İşçilerine AB modeli Eğitim" projesinin koordinatörü olan Muhtar Çokar, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Seks işçilerinin güvenli cinsel davranışlarının desteklenmesi yoluyla HIV/AIDS ve CYBE'lerin önlenmesi projesi travesti ve transseksüeller dahil olmak üzere kayıtlı ve kayıtsız seks işçilerinin güvenlik koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor.
Bu gruplara uygulanan dışlama ve damgalanmanın azaltılmasını, genel insan hakları ve üreme sağlığı haklarından daha fazla yararlanmalarının sağlanması, projemizin hedefleri arasında."
AIDS'le Savaşım Derneği ile ortaklaşa yürütülen projede, temel insan hakları, güvenli cinsellik konularında danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilmesinin ilk adım olduğu belirtildi.
Proje kapsamında, seks işçilerini aynı platformda bir araya getirecek bir sivil toplum kuruluşu (STK)söz konusu.
"Kadın Kapısı Danışma Merkezi" hakkında bilgi veren Filiz Ataoğlu, seks işçilerinin maruz kaldığı şiddet, ayrımcılık ve dışlanmanın yanı sıra iş güvenliği konularında da danışmanlık hizmeti sağlayacağını belirtti.
Basının bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyleyen Filiz Ataoğlu, on yıldır yürüttükleri çalışma için ancak kaynak yaratabildiklerini söyledi ve şöyle konuştu:
"Basın olumsuz örnekleri öne çıkarmayı uygun buluyor. Sosyal, duygusal, fiziksel şiddetle karşılaşan seks işçileri, sağlık, çalışma, güvenlik ve en temel hak olan yaşam haklarından yararlanamıyorlar.
Onları yok sayıyoruz. Kendi bedenlerini ve yaşamları üzerindeki haklarını yok ediyoruz. Uygun ve güvenli koşullarda işlerini yapmalarını sağlamalıyız. Ve seks işçiliğinin de bir iş olduğunu kabul ettirmeliyiz, etmeliyiz."
Bu merkezin tespitlerine göre proje sonucunda elde edilecek kazanımların azımsanmaması istendi.
*İstanbul'da çalışan bin kayıtlı ve kayıtsız kadın ve travesti/transseksüel seks işçisine, kurulan danışma merkezleri aracılığıyla, toplumsal ve yasal sorunları konusunda danışmanlık verilerek, çalışma koşuları iyileştirilecek,
*Kamuoyuna ve toplum önderlerine, medya kanalıyla verilecek mesajlar sayesinde, seks işçilerinin toplum içindeki farklılıklarının kabul edilmesi ve tanınması kolaylaşacak,
*Seks işçilerinin haklarını koruyacak, yasal ve sağlık sorunlarına yanıt verecek bir örgütlenmenin oluşturulması desteklenecek,
*Beş kayıtlı ve on kayıtsız kadın ile on travesti/transseksüel seks işçisi meslektaş eğitici olarak eğitilecek ve eğitilen "meslektaş eğitici"lerin beş yüz seks işçisini güvenli cinsel ilişki, iş güvenliği ve insan hakları konusundaki eğitimleri izlenecek.(AD)