Gazetelerden Milliyet, Taraf, Açılım, Cumhuriyet, Vatan, Günlük Evrensel, Birgün ve Haber Türk, üç gün önce Trakya'da can kaybına yol açtıktan sonra önceki gece de İstanbul'da 24 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan yağışlarda, yerel yönetimler ve kamu makamları içerisinde sorumlu aradı.
"Kim hesap verecek?", "Seksen yılın en şiddetli ihmali", "Megaköy felaketi", "İstanbul da sele gitti", "Suçlu bulundu...Vatandaş ve Doğa", "Felaket değil rezalet", "Pişkince konuşuyorlar", "İstanbul 2010 Kültür Başkenti"...
Can ve mal kaybının ağırlığından söz öderken Zaman ve Star gazeteleri, hesap sormayı bir kenara bırakarak "felaket"e sığınmayı tercih etti: "Yüzyılın en büyük sel felaketi"..."9 Eylül Felaketi"...
Haber Türk ve Radikal, yaşananların İstanbul gibi 2010'da Kültür Başkenti olmaya hazırlanan bir megakente yakışmadığını yazdılar. Akşam, "altyapı eksikliği"ni neden olarak gösterdi. Başbakan Erdoğan, dünkü basın toplantısında dokuz kayıptan söz etmesine karşın Sabah gazetesi 18 kayıptan, Cumhuriyet 12 kayıptan söz etti.
Bianet, 14 gazetenin birinci sayfa haberlerini derledi:
Milliyet: Kim hesap verecek?
Dünyanın sayılı metropolleri arasında yer alan İstanbul sele teslim oldu. Islah edilen dereler şiddetli yağışla taştı, onlarca araç sürüklenip sulara gömülürken, 2 günde 24 kişi yaşamını yitirdi. Trakya'daki ölümlerle birlikte can kaybı 31'e çıktı.
Hürriyet: İstanbul S.O.S.
Son iki gündür Trakya'yı ve İstanbul'u vuran aşırı şiddetli yağışların faturası çok ağır oldu. İki günlük afette, İstanbul'da 21 ve Tekirdağ'da 10 olmak üzere, toplam 31 kişi can verdi, kayıp 9 kişiyi arama çalışmaları ise sürüyor.
Radikal: Sel felaket, 31 ölü!
Günler öncesi uyarısı yapılan yağmur önceki gün gece dünyanın sayılı metropollerinden İstanbul'a düştü. Dünyanın sayılı havalimanlarından birine giden yolda dün 21 kişi öldü. Toplam kayıp İstanbul'da 26, Tekirdağ'da beş...
Zaman: Yüzyılın en büyük sel felaketi
Türkiye, Trakya'da yaşadığı acının ertesi günü İstanbul'da daha büyük bir felaketle karşılaştı. Son 80 yılın en yoğun yağışı birkaç içinde İstanbul'a düşünce şehir can pazarına döndü. Ayamama Deresi'ni taşması üzerine İkitelli ve Halkalı sular altında kaldı. Dere yatağındaki TIR garajı şoförlere mezar oldu....
Vatan: Suçlu bulundu...Vatandaş ve Doğa
Yetkililere göre, 26 kişinin hayatını kaybettiği felaketin nedeni dere yataklarına kaçak bina yapanlara, dengesi bozulan doğa!
Star: 9 Eylül felaketi
İstanbul 17 Ağustos depreminden sonra ikinci felaketi dün yaşadı. 16 yıl önce taştığı halde yatağında TIR garajları yapılan Aymama Deresi İkitelli'yi göle çevirdi.
Sabah: "Su"dan Ölüm
Trakya'dan sonra megakent İstanbul sele kapıldı. Ölü sayısı 31'e çıktı, 18 kayıp var. Yarın için de alarm verildi.
Açılım: Megaköy felaketi
Sel felaketi Tekirdağ'dan sonra İstanbul'u da vurdu. 30 kişi öldü, 15 kişi kayıp. Binlerce ev ve işyeri harabeye döndü. Zarar milyonlarca dolar tutarında. İzlenen politikalar ise felaketin boyutlarını artıran en önemli faktör...
Cumhuriyet: İstanbul da sele gitti
İki günde 31 kişi öldü, 12 kişi kayıp, 15 yıldır kenti yönetenler yine halkı suçladı.
Birgün: Pişkince konuşuyorlar
Dere yataklarına inşaat yapılmasına göz yuman, çürük yolları, köprüleri yaptıran yöneticiler; şimdi pişkince konuşuyor.
Taraf: Seksen yılın en şiddetli ihmali
Meteoroloji 72 saat önce uyardı, Trakya 24 saat önce felaketi yaşadı. İstanbul için hiçbir önlem almayan Topbaş, İkitelli'de 24 kişinin ölmesini "80 yılın en şiddetli yağışıydı" diye açıkladı.
Evrensel: Felaket değil rezalet
Halkı değil rantı düşünenler yüzünden İstanbul'da onlarca kişi yaşamını yitirdi. Sorumlular pişkince açıklamalarla yetindi.
Akşam: Otoyolda Boğulduk
Şiddetli yağış, yetersiz altyapı, göz yumulan çarpık kentleşme ve işte İstanbul...2010'un kültür başkentinde 26 kişi göz göre göre sel sularına kapılıp öldü. İkitelli'de yüzlerce kişi araçlarında can pazarı yaşadı.
Habertürk: İstanbul 2010 Kültür Başkenti
Dört ay sonra Avrupa'nın Kültür Başkenti olacak megakentte dün durum içler acısıydı. (EÖ)