Türkiye Dişhekimleri Birliği (TDB) çocukları diş çürüklerinden koruyabilmek için asitli içecek ve şekerlemeli yiyeceklerden yapılacak kesintiyle bir "toplum ağız ve diş sağlığı fonu kurulmasını" istedi.
Birlik Başkanı Prof. Dr. Murat Akkaya, yaptığı yazılı açıklamada, çürüğe neden olan, daha çok genç ve çocuk nüfus tarafından tüketilen şekerlemeli yiyecek ve asitli içeceklerden, koruyucu ağız ve diş sağlığı için kesinti yapılarak fon oluşturulmasını önerdiklerini bildirdi.
TEKEL ürünlerinden yapılan kesintileri örnek gösteren TDB, bu fondaki gelirin çocukların ve gençlerin ağız ve diş sağlığının iyileştirmek için yapılacak ulusal programlarda kullanılabileceğini savunuyor.
TDB'nin diş sağlığı kılavuzuna göre, "Diş sağlığı için zararlı olarak nitelendirilen gıda maddeleri, şekerli ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay temizlenemeyen maddeler. Bunları tamamen kesmek değil ancak belirli bir düzen içinde tüketmek diş çürüğünün önlenmesi için gerekli."
Meşrubatçılar Derneği'nin (MEDER) verilerine göre, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık gazlı içecek tüketiminin 170 şişe (40 litre). 2009'da alkolsüz içecek sektörün büyüklüğü 53 milyar liraydı. Bunun 2,5 milyar liralık kısmını kolalı içecekler oluşturuyor. 2010'un ilk yarısında gazlı içecekler sektörü yüzde 7 büyüdü.