Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu yaptığı açıklamada, Şeker Kanunu çıkarıldığından bu yana, Bakanlar Kurulu'nun kotayı sürekli yüzde 50 arttırmakla tercihini nişasta bazlı şeker (NBŞ) şirketleri lehine, yüzde 50 azaltmamakla çiftçiler aleyhine kullanmış olduğunu belirtti.
Bu durumun kabul edilemez nitelikte olduğunu bildiren Konfederasyon, yaptığı yazılı açıklamada, DSP-MHP-ANAP Hükümeti döneminde çıkarılan Şeker Kanunu'nun bu haksız sürecin başlangıcı olduğunu vurguladı. Söz konusu Şeker Kanunu şeker üretimine yüzde 10 kota getiriyordu. Şeker pancarına dayalı üretim bu kota oranında azaltılıp yerine NBŞ üreticilerine hak tanındı. Ayrıca aynı kanunla Bakanlar Kurulu'na bir de kotayı yüzde 50 oranında arttırma ya da eksiltme yetkisi verildi. Konfederasyon'un isyanı da tam bu noktada işte, Bakanlar Kurulu'nun hep kotayı yüzde 50 oranında arttırma yönünde düzenleme yapmasında...
Bu "tercih"in sonuçlarına dair çeşitli veriler de yer alıyor açıklamada: Pancar üreticileri yaklaşık 2 milyon dekar arazide artık pancar ekemiyor; üretim dışına çıkarılan 175 bin üretici artık pancar üretemiyor, 18 milyon ton olan şeker pancarı üretimi azalıyor, şeker fabrikalarında çalışan işçiler işlerinden oluyor, bir münavebe bitkisi olarak pancarın buğdayın verimliliğine kazandırabileceği yüzde 20 verimlilik kaybediliyor...
Açıklamada aktarılan verilere bakılırsa kaygıların sadece ekonomik boyutlu olmadığı da anlaşılıyor. Mesela, 1 dekar şeker pancarının sağladığı oksijenin 3 dekar çam ormanına eşit olduğu düşünüldüğünde, azalan şeker pancarı üretiminin sonuçlarını daha iyi kavramak mümkün.
Dahası, Bakanlar Kurulu'nun kararı bir anlamda Türkiye'de yaşayan herkesin sağlığıyla da ilgili. NBŞ olarak anılan yüksek fruktozlu mısır şurubu pek çok içecekte, unlu mamullerde, reçel ve tatlılarda kullanılıyor. Bilim insanlarıysa yüksek fruktoz tüketiminin kan yağları (trigliserit) artışına, glukoz toleransının bozulmasına, insulin direncine, yüksek kan basıncına neden olabileceğini söylüyor, ki bunlar da obezite, hatta bazı kanser türlerinde artış anlamına gelebiliyor. (YY/ŞA)