Türkiye Şeker Sanayii İşçileri Sendikası (Şeker-İş) Bor Şubesi Başkanı Celal Tuğrul, fabrika personel müdürünün bu tavrının, "alıcı firmalara hoş görünme çabası", özelleştirme karşıtı mücadelelerinde elde ettikleri kazanımı törpülemek ve işçileri yıldırmak amaçlı olduğunu söyledi.
Ceza tehdidine karşı toplu vizite
9 Mayıs'taki Ilgın eylemine desteklemeye giden özelleştirme kapsamındaki Bor Şeker Fabrikası'nın işçileri, dönüşte fabrika personel müdürü tarafından yevmiye kesintisi veya izin uygulama cezası tehdidine maruz kaldılar.
Bunun üzerine sayıları 250'den fazla olan şeker işçileri, toplu vizite eylemine çıktı.
Tuğrul: Fabrikaya ziyaretler arttı
Gerek Özelleştirme İdaresi'nden gerekse ihaleye girecek alıcı firmalar tarafından fabrikaya ziyaretlerin arttığını kaydeden Tuğrul, "Bor'da yükselen özelleştirme karşıtı dalga bu kişiler tarafından engellenmeye çalışılıyor" dedi.
"Fabrika yönetiminin durumu da özelleştirme sonrasında belirsiz. İşçileri yıldırarak, mücadeleyi baltalamaya çalışıyorlar. Böylece fabrikayı alacak kişilere hoş görüme çabası içindeler."
Bor, Ilgın ve Ereğli Şeker Fabrikaları'nın özelleştirilme kapsamına alınmasından bu yana geçen sürede, Şeker-İş şubelerinin, özellikle de Bor Şubesi'nin etkin çalışması, hükümete ilk geri adımı attırmış, geçen günlerde özelleştirme sürecini erteletmişti.
Şeker-İş Genel Merkezi'nin daha önce aldığı tüm yurtta meydanlara inme kararının ardından, şubeler eylemlerine başladılar.
Şeker-İş Bor Şube Başkanı Tuğrul, 30 Nisan'daki Şeker Kurultayı'nı düzenlediklerini, ardından Özelleştirme İdaresi temsilcilerini fabrika içinde protesto ederek seslerini daha gür duyurmaya başladıklarını, özellikle özelleştirmenin ertelenmesi kararının ardından merkezden fabrikalara baskı uygulanmaya başladığını belirtti.
Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun Aralık 2005'te, Bor,Ereğli ve Ilgın şeker fabrikalarının özelleştirme programına alınmasına ve özelleştirme işlemlerinin 18 ay içinde tamamlanmasına karar vermişti.
Üç fabrika da, bir kamu kuruluşu olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'ye ait.
Şeker-İş, fabrikaların kârlı olduğunu, Türkiye'nin şeker üretiminde dünyada dördüncü sırada olduğunu anımsatarak özelleştirmeye karşı çıkıyor.
Bor Şeker Fabrikası işçileri, özelleştirmeye karşı mücadelelerini İnternet'e de taşıdılar. Bor Şeker Niğde Platformu'nun haberlerine ve özelleştirme süreciyle ilgili ayrıntılara www.borseker.org adresinden ulaşılabiliyor. (YY/TK)