Platform, kuruluşunu, bugün (Salı) saat 12.00'de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası'nda düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Platform temsilcileri, Türkiye Selüloz Kağıt ve Mamulleri İşçileri Sendikası (Selüloz-İş) yöneticileri ve işçilerle birlikte, "emekten yana olan tüm kuruluş, çevre ve şahısları direnişe destek vermeye" çağırdı.
Platform Sözcüsü, Tekstil, Dokuma, Örme, Trikotaj, Boyama İşçileri Sendikası (Tekstil-Sen) Genel Başkanı Ayşe Yumli Yeter, "SEKA işçilerinin sadece kendi işlerini korumak üzere direnmediğini, SEKA mücadelesinin özelleştirme sürecinin tüm mağdur emekçilerinin haklarını savunduğunu" söyledi.
İlk eylem
Ankara 9. İdare Mahkemesi'nin kapatma kararının ardından dayanışmanın öneminin arttığını vurgulayan Yeter, 20 Şubat Pazar günü İzmit'te SEKA işçilerine yönelik "kitlesel ziyaret"le ilk destek eylemini gerçekleştireceklerini açıkladı.
Ayrıca, platformu desteklemek isteyen tüm kişi ve kuruluşlar, 18 Şubat Cuma günü saat 19:00'da Makine Mühendisleri Odası'nda yapılacak olan koordinasyon toplantısına davetli.
Yeter, Plaftormun ilk çalışmalarından birini de "hükümetin SEKA karşıtı dezenformasyon kampanyasına karşı kamuoyunu bilgilendirmek" olarak açıkladı.
Yeter, "Hükümet, SEKA kapatılamazsa, Uluslar arası Para Fonu'na (IMF) söz verdikleri özelleştirmeleri, işten çıkartmaları, sosyal hak gasplarını gerçekleştiremeyeceğini biliyor" diye konuştu.
"Yalanlar ve gerçekler"
Hükümetin "İzmit SEKA işletmesinin zarar ettiği", "makinelerin teknolojik ömrünü tamamladığı", "734 SEKA çalışanının çıkarıyla toplumun çıkarlarının uyuşmadığı" şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirten Yeter, sözlerini şöyle sürdürdü:
* Gerekli yatırımların yapılmadığı, makineleri çürümeye bırakılmış bir fabrikanın kar etmesi beklenemez. Bugün ithal kağıda ödenen bedelin 400'de biri kadar olan 6 milyon dolarlık bir yatırımla, SEKA yılda 90 bin ton kapasiteye ulaşabilir. Böylece, SEKA'da en az 500 kişilik yeni istihdam olanağı yaratılabilir.
* Eski ve zarar ediyor denen makineler, yok pahasına özel sektöre satılıyor. 700 bin dolar değerindeki 10 numaralı makineye 150-200 bin dolar teklif alınıyor. Kamunun öz kaynakları yok pahasına satılıyor.
* SEKA'nın kapatılması ile Türkiye'NİN kağıt ithalatına bağımlılığı artıyor. Yıllar içinde parça parça satılan SEKA'nın ülkeye maliyeti, yıllık tutarı 2.5 milyar doları bulan kağıt ithalatı.
* Hükümet, SEKA kağıt fabrikasının çevre kirliliği ve kanserojen bir etki yarattığını söylüyor. SEKA Kağıt Fabrikası, çevreye gösterdiği duyarlılık ve arıtma tesisi nedeniyle iki kez Sanayi Odası Çevre Ödülü olmak üzere, beş kez ödül aldı.
"Tebligat" tehdidi
SEKA Yönetim Kurulu Başkanlığı, bugün (15 Şubat) İzmit İşletmesinin kapatılmasına 28 gündür direnen SEKA işçilerinin 199'unu geçici görevle Silifke Akdeniz işletmesine göndermek üzere tebligat yolladı.
Selüloz-İş İzmit Şube Başkan Vekili Nazmi Sapmaz kararı "direnişi kırmak için uygulanan bir yöntem" olarak nitelendirdi:
"Daha önce 65 sonra 120 şimdi de 199 arkadaşımıza Silifke İşletmesine gitmeleri için tebligat gönderildi. Tebligatlara uymayan çalışanların, 'verilen işe itiraz' gerekçesiyle iş akdi feshedilebiliyor. Bu durumda işten çıkarılan işçiler kıdem tazminatlarını da alamıyor."
199 işçinin naklinin istendiği Silifke İşletmesi, daha önce iki kez ihaleye çıkarılmış ancak satış gerçekleştirilememişti. Sapmaz'a göre hükümetin planı, bu işletmeyi kısa bir süre çalıştırıp satışa sunmak. Bu nedenle sevk edilen 199 işçinin uzun süreli bir iş garantisi yok.
Dayanışma Platformu katılımcıları
Alınteri, Antikapitalist, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Belediye İş 2 No'lu Şube, Dayanışma Ağı, Dayanışma Sendikası Girişimi, Demokratik Halk Partisi, Eğitim-Sen 4 No'lu Şube, Emekçi Hareket Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Halk Kültür Merkezleri/Sosyalist Barikat, Hava İş, İşçi Cephesi, İşçi Davası, İşçi Gazetesi, İşçi Kardeşliği, İşçi Mücadelesi, Kaldıraç, Konfeksiyon İşçileri Derneği, Limter İş Sendikası, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Partizan, Sosyal Haklar Derneği, Sosyalist Dayanışma Platformu, Sosyalist Demokrasi Partisi, Sosyalist Emek Hareketi Parti Girişimi, Tekstil-Sen, Toplumsal Özgürlük Platformu, Tuzla Deri İş, Tüm İlerici Gençlik Derneği, Ürün Sosyalist Dergi.
Gözlemciler
Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Makine Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası Bakırköy Şubesi, Petrol-İş Sendikası, Tabipler Odası. (GS/BB)