Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türk Tabipleri Birliği (TTB) şehir hastaneleri ile ilgili hazırladığı anketin sonuçlarını bugün düzenlediği basın toplantısı ile paylaştı.
Anket, özlük haklarından hizmet sunumuna, hasta güvenliğinden kaynak kullanımına 39 sorudan oluşuyor. 13 şehir hastanesinde 230 kişiyle yapıldı, cevapların 219’u değerlendirmeye alındı.
“Şehir hastaneleri ihtiyaca yanıt vermedi”
Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB Şehir Hastaneleri İzleme Grubu’nun çalışmalarında da görülebileceği üzere “şirket hastaneleri” nitelemesinin daha doğru olacağını söyledi.
TTB II. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten de “Özellikle pandeminin pik yaptığı dönemlerde şehir hastaneleri ihtiyaca yanıt vermemiştir. Bu nedenle şehir hastanelerinin açıldığı şehirlerde, kapatılan hastaneler açılmalıdır. Bu projeden en kısa zamanda vazgeçilmesi hem sağlık sistemini hem de geleceği ipotek altına alan ülke ekonomimiz için çok daha faydalı olacaktır” dedi.
Ayakta başvurular azaldı
Anketin “sağlık hizmeti sunumu” başlığındaki sonuçlar şöyle:
* Sağlık emekçilerinin yüzde 72,9’u ayaktan başvuruların azaldığını ifade etti.
* Yatan hasta başvurusu yüzde 41,6’sına göre azalırken; yüzde 45,2’sine göre arttı.
* Acil başvuruları yüzde 3,3’üne göre azalırken; yüzde 49,3’üne göre arttı.
* Sağlık emekçilerinin yüzde 88,1’i elektif vakaların azaldığını bildirdi. (Elektif cerrahi: Hastanın hayatını korumak için yapılması gereken, ancak hemen yapılması gerekmeyen bir ameliyat.)
* Sağlık emekçilerinin yüzde 43,8’i mekânsal büyüklüğün olumsuz sonuç doğurduğunu belirtti; yüzde 37,9’u ise olumlu etkiden söz etti.
* Sağlık emekçilerinin yüzde 65,3’üne göre sterilizasyon ve dezenfeksiyon hizmetlerinde sorun var.
* Sağlık emekçilerinin yüzde 72,1’ine göre kapalı alanların fazla, koridorların uzun, kulelerin uzak olması sorun yarattı.
* Sağlık emekçilerinin yüzde 63,5’ine göre hastanelerin büyük, yatak sayısının fazla, refakatçi sayısının çok olması bulaş riskini artırdı.
* Sağlık emekçilerinin yüzde 81,7’sine göre hastanelerin şehir dışında olması ve hastaların toplu taşıma araçlarına mecbur bırakılması enfeksiyon riskini artırdı.
* Sağlık emekçilerinin yüzde 66,2’sine göre şehir hastanelerinde hasta güvenliği olumsuz etkileniyor. (AS)